Hälsa
Erica Hellberg och Fredrik Björck
– Många av mina matcher spelade jag för att försöka bota min pappas sjukdom. Jag trodde att han skulle må bra om jag var bra på fotbollsplanen. Så ska det absolut inte vara, alla barn ska få utöva idrott för sin egen glädjes skull, säger Fredrik, som spelade allsvensk fotboll under många, många år.
När han och Erica var små trodde båda att de var helt ensamma om sin situation och de lade mycket energi på att dölja sina respektive pappors missbruk av alkohol.
I dag vet Erica och Fredrik att missbruk och psykisk ohälsa är vanligt även om få pratar om det och därför föreläser duon numera för föreningar och idrottsförbund under rubriken ”Inte Min Match”.
– Föräldrarnas missbruk ska inte vara barnens match. Barn ska få vara barn, de ska ha sin match på idrottsplanen eller i skolan. Vårt mål är att utbilda idrottsföreningar i hur de kan stötta maskrosbarn, berättar Erica och tillägger:
– Idrotten med sina skyddsfaktorer kan vara en superkraft men när jag var ung så fanns det inget stöd inom föreningslivet för mig som maskrosbarn
Hennes pappa är nykter alkoholist i dag men när Erica var liten var pappas missbruk ett ständigt orosmoment. När pappan kom till träningar och matcher var Erica rädd att han skulle bete sig konstigt och när han inte var där var hon rädd att han låg och dog hemma.
I dag lär hon och Fredrik ut vilka signaler man som ledare och vuxen ska vara vaksam på, hur man orosanmäler när det behövs, hur man hanterar en förälder som kommer påverkad till en match samt inte minst hur man stöttar och finns där för barnen hela vägen.
– Jag trodde jag var den enda som hade det så här, att få veta att det finns fler hade hjälpt otroligt mycket. Som liten hade jag velat höra att man kan gå vidare och få ett bra liv trots att man har en förälder som är sjuk i missbruk, säger Fredrik.
Nu höll han istället problemen för sig själv ända upp i vuxen ålder och under hela sin aktiva karriär som fotbollsspelare på högsta nivå i klubbar som AIK, Elfsborg och Örgryte.
– Jag hade väldig tur och fick till slut hjälp av en ledare att prata med någon professionell. Det fick mig att inse vissa saker om in pappas sjukdom och om hur jag själv mådde, säger Fredrik vars pappa till slut dog av sitt missbruk.
Föreläsningen ”Inte Min Match” har snabbt blivit mycket uppskattad inom föreningslivet.
– Erica o Fredrik berättar öppet om sina ofta hemska upplevelser och det berör en på djupet. Man får en annan förståelse för vad så många barn går igenom dagligen. Det är ett otroligt viktigt budskap att nå ut med, säger Emma Svensson, sakkunnig inom barn och ungdomsidrotten inom RF-SISU Västra Götaland.
Namn: Erica Hellberg
Ålder: 28 år.
Bor: Linköping.
Gör: Idrottspsykologisk rådgivare. Medgrundare av Inte Min match, föreläser och poddar om hur idrotts och föreningslivet kan stötta barn som har föräldrar som är sjuka i missbruk eller psykisk ohälsa.
Namn: Fredrik Björck
Ålder: 40 år.
Bor: Kållered.
Gör: Tidigare elitfotbollsspelare. Medgrundare av Inte Min match, föreläser och poddar om hur idrotts och föreningslivet kan stötta barn som har föräldrar som är sjuka i missbruk eller psykisk ohälsa.