Det var legendariske baskettränaren Freddy Mravec som föreslog att Jonas Autio skulle göra sin praktik på särskolan. De båda kände varandra genom basketen och Mravec såg tidigt att här fanns ett engagemang att ta vara på:

– Jonas är som klippt och skuren för att jobba med just den här målgruppen. Han är en lugn person med hjärtat på rätt ställe. Han är väldigt innovativ och har ett stort kontaktnät inom idrottsvärlden, det gör att det blir något gjort, berömmer Mravec sin numera mångårige vän och tidigare kollega.

Och Jonas Autio har ett tydligt mål:
– I den här världen finns en ärlighet och en glädje som är unik. Även om vi tror att vi har kommit väldigt långt i Sverige, så finns det mycket att göra för den här målgruppen.

Jonas Autio har både tagit SM-guld och varit tongivande i basketlandslaget men han har inte bara fokuserat på den egna karriären utan har även ägnat en stor del av de senaste trettio åren för att jämna ut skillnader för funktionshindrade inom idrotten.

– Det som driver mig är framför allt tanken på lika villkor. När vi pratar om personer med funktionsvariationer så är det oftast vi andra som formulerar vad som är lika villkor för dom. De förväntas vilja träna endast en gång i veckan, alla ska få medaljer och vi tror att alla är glada över att bara få vara med. Och visst vill en del syssla med breddidrott men inte alla, säger Jonas Autio.

För att nå målet om lika villkor har den förra basketstjärnan startat flera olika verksamheter de senaste tio åren. Han har dragit igång en daglig verksamhet med idrottsinriktning, har grundat basketklubben Olympic Göteborg, har startat ett nationellt seriespel som heter basketligan special och en inofficiell landslagsverksamhet som heter Team Sweden. Han har även startat

Mediabyrån, en daglig verksamhet där personer med funktionsvariationer gör poddar, driver Youtubekanal med mera.
– Mina verksamheter ska ge den som vill idrotta en möjlighet göra det som man själv vill. Alla ska erbjudas hela spektrat av idrott och det är behovet hos våra deltagare själva som ska styra, säger Jonas Autio.

Han har även engagerat sig för en grupp tjejer med funktionsvariationer i Rwanda genom ett samarbete med damallsvenska klubben Kopparbergs/Göteborg FC och projektet Shake hands.

Projektet ger tjejerna en möjlighet att spela fotboll genom bland annat skänkta skor, kläder och bollar men också genom kunskap och engagemang från båda sidor.

 

Namn: Jonas Autio
Ålder: 50 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Startar och driver verksamheter för personer med intellektuella funktionsvariationer, bland annat daglig verksamhet med idrott och media, basketlaget Olympic Göteborg, Basketligan Special, inofficiella basketlandslaget Team Sweden