Kategori

Hälsa

Sivan Jansson

Fiske har varit ett viktigt tema i hela Sivan Janssons liv. Redan 2003 bildade hon föreningen Fjällorna; då som ett slags nätverk av fiskeintresserade kvinnor som lättare skulle kunna hitta varandra.

– Hos oss är alla fiskeintresserade tjejer välkomna. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller vilken typ av fiske man är mest intresserade, säger Sivan, och i dag är Fjällorna en rikstäckande förening som arrangerar fiskeresor, träffar, kurser och seminarier.

– Fiske ger rekreation. Många lever i dag ett hektiskt liv där man behöver ladda sina batterier för att orka med vardagen. Fiske är bra avkoppling och får stressnivån i kroppen att sjunka. Det är i dessa tider dessutom Corona-vänligt att vara ute i naturen med lite avstånd mellan varandra, säger hon.

Sivan vet själv hur viktigt fisket blev efter att hon fick en stroke 2011.
– För det första lugnet man får ute i naturen. Men den rehabträning som man får av att stå ute i strömmande vatten med flugspöet i handen, den är oslagbar. Jag ångrar att jag inte fiskade ännu mer innan den där stroken, för då hade jag kanske sluppit den. Jag levde ett så hektiskt liv med heltidsjobb och allt ideellt arbete utöver det. Det hade räckt med en kvart fiske om dagen, det hade hjälp mig att varva ner, säger Sivan, som också berättar om ett antal människor som gjort liknande iakttagelser.

Fjällorna har i dag över 500 medlemmar och det finns 15 lokalavdelningar utspridda över landet. Men engagemanget i fisket i stort har inte bara ideellt, mellan 2008 och 2016 var Sivan anställd av Sportfiskarna och arbetade mycket med att just sprida intresset för fiske bland de grupper som är sämre representerade. Helt enkelt: sprida fisket till alla.

En förlängning av arbetet kan bli att påverka klädesindustrin.
– Vi har så smått börjat få lite fiskekläder för kvinnor i Sverige också, men det är svårt att hitta dem och det behövs ännu mer, säger hon, och fortsätter:

– Tänk, det räcker att kliva ut i vattnet så sjunker min stressnivå direkt. Att få vara utomhus, lyssna på fåglarna och fiska – det är livskvalitet för mig.

 

Namn: Sivan Jansson.
Ålder: 61 år.
Bor: Älvkarleby
Gör: Drog igång Fjällorna, en fiskeklubb för endast kvinnor som i dag har över 500 medlemmar spritt över hela Sverige. Sprider och förespråkar också fiske som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom.