Kategori

Hälsa

Sofia Åhman

Sofia Åhman är idrottslärare på idrottsgymnasiet i Umeå till vardags, samt personlig tränare och föreläsare. Hon har också ett långt förflutet inom föreningslivet och då framförallt i Iksu och deras volleybollsektion.

– Men just nu har jag faktiskt pausat från det. Min son flyttade nyss till Stockholm för att satsa på att bli professionell beachvolleybollspelare och efter så många år tyckte jag att det kunde vara skönt med ett litet brejk, säger hon.

För många tv-tittare är hon välbekant även sedan tiden för Coronan. Då var hon ofta gäst i Go´kväll och visade övningar hur man på ett enkelt sätt i sitt eget hem kan bygga upp, träna och stärka sin kropp.

När Coronan sedan tog ett fast grepp om vårt land fanns det en lucka i SVT:s morgontablå. Sofia fick frågan om hon ville träna visa lite övningar för alla äldre som satt i karantän.

– Jag fick väldigt fria händer men budgeten var liten. Jag lånade min mammas lägenhet och spelade in där, berättar hon.

Succén var snart ett faktum. Många äldre som satt isolerade och inte ens vågade sig ut utanför ytterdörren fick en vän – och den nödvändiga motion som behövs. Det är svårt att beskriva hur mycket Sofia Åhman gjort för folkhälsan det senaste halvåret.

– Det är ju en speciell tid vi lever i och många är isolerade och ensamma. Jag har fått väldigt många brev och mejl från folk som tackar mig, som har tränat med mig varje och som klarar saker de inte fixat tidigare. Även på stan är det många som hälsar glatt. Det är ju bara roligt om man kan få folk att träna lite, det är ju det bästa för ett längre och bättre liv, säger Sofia Åhman.

Vad är hemligheten bakom framgången? Dels är det Sofias entusiasmerande sätt att vara – men också enkelheten i alla hennes övningar, som ska gå att genomföra med det som redan finns i hemmet.

– Jag brinner helt enkelt för att inspirera andra till att hitta en rörelseglädje. Ambitionen är att få folk att röra sig mer och jag vill visa att träning minsann kan vara både enkelt och roligt, säger hon.

 

Namn: Sofia Åhman.
Ålder: 49 år.
Bor: Umeå.
Gör: Personlig tränare, idrottslärare, motionsexpert i Hemmets Journal och författare till träningsboken ”Nystart” tillsammans med Gunilla Hasselgren. Har sedan Coronan bröt ut lett dagliga träningspass i SVT för att få människor att röra sig även under Coronan.