Kategori

Idrottsförening

Alvik Basket

Med över 1500 aktiva och träningslokaler utspridda över hela Västerort i Stockholm är det extra viktigt med gemenskap. Klubbens kansli finns i Åkeshovs sporthall, där dam- och herrlag men också flera barn- och ungdomslag tränar.
Här och i de skolgympasalar där det också tränas finns vuxna som ser och hör barnen som alltid är välkomna oavsett om de ska träna eller inte.
– En förening ska vara en andra hemmaplan också. Det ska vara en trygg plats dit man gärna åker efter skolan för att träna men också om man bara vill sitta här och göra läxor, ta ett glas vatten eller prata med någon, säger Martina Elliot och tillägger:
– Varje spelare som slutar för att den inte trivs hos oss är ett otroligt nederlag för klubben för då har vi misslyckats totalt med hela vårt uppdrag.

Loggbok för de mer blyga

Barnkonventionen är i centrum i föreningen där barnen, förutom trivsel och gemenskap, ska känna sig sedda och hörda när beslut tas. Varje röst är lika mycket värd.
Och varje lag har två spelarrepresentanter som för de aktivas tankar och önskemål vidare till styrelsen och kansliet. Eftersom alla inte vågar ta plats och prata högt i grupp har Alvik Basket loggböcker.
– Där kan de aktiva skriva ner sina tankar. Vill man föra något vidare ger man loggboken till sin coach som i sin tur tar boken vidare till styrelsen, berättar Martina Elliot.
– Det är roligast att vara med och bestämma vad vi ska göra på träningarna. Om barnen också får vara med och bestämma kanske det blir lite roligare saker på träningen eftersom de vuxna kanske har lite andra saker som de håller på med, säger Minnie som spelar i Alvik flickor - 08.
– Det känns bra att vi som är barn i den här föreningen också har en röst, att vi också kan vara med och bestämma och påverka, instämmer Elsa som spelar i samma lag som Minnie.
I Alvik basket bygger man gemenskap över åldersgränserna. Spelare i dam- och herrlag är mentorer åt de yngre, hälsar på, finns i lokalerna mellan träningarna och blir kompisar, stöd och bollplank till barnen. Via mentorerna finns också möjligheten att lyfta frågor och påverka inriktningen på verksamheten.

Har stödtelefon

Och en sak som alla uppskattar är POA som står för Prata Om Allt, en telefon dit alla alltid kan ringa för att prata med en vuxen.
– Det är bra för dit kan man ringa om man kanske inte trivs så bra i sitt lag, inte har det bra hemma eller i skolan. Man kan prata med dem om allt och det är jättebra istället för att hålla allt inombords, säger Elsa.
Att prata om basket går så klart också bra:
Och att de vuxna bryr sig om och frågar hur barnen och ungdomarna vill ha det är viktigt, slår Elsa fast:
– Då vet man att de hör mig och bryr sig om mig i min förening. Det gör att jag mig väldigt viktig och betydelsefull.

 

Vinnaren i kategorin Idrottsförening utses av en jury bestående av representanter från Riksidrottsförbundet och Folkspel.

 

Tillbaka till finalisterna i Idrottsförening