Kategori

Idrottsförening

Höllvikens Boxningsklubb

Det har gått drygt ett sedan FN:s barnkonvention blev en del av svensk lag. När den skulle börja gälla den 1 januari 2020 började många idrottsföreningar ta reda på vilka konkreta krav som det egentligen ställer på verksamheten.
– Vi började också läsa på och gå igenom barnkonventionens alla artiklar. Då såg vi snart att det är ju precis så som vi jobbar, som vår verksamhet ser ut. Här får barnen höras och vara med och påverka verksamheten och hur träning och liknande ska gå till, berättar ordföranden Lina Skoghagen, som varit i föreningen sedan hon var liten flicka och som också är förbundskapten för svenska ungdoms- och juniorlandslaget på damsidan.

”Alla kan bli bättre”

16-åriga Isabelle har också en relativt lång historia i Höllvikens Boxningsklubb och hon inflikar:
– Alla lyssnar på oss unga och vi har verkligen stort inflytande och kan göra våra röster hörda. Det är så bra på alla möjliga sätt, att vi har så mycket att säga till om. Det gör nog att många stannar i föreningen.
Just tanken att låta barn och ungdomar själva få vara instruktörer och tränare är ett sätt att trygga framtiden – och medstämmandet gäller båda stort och smått. Det kan vara önskemål om uppfräschning av duschar eller drömmen om att få vara med och påverka hur de nya matchställen ska se ut. Det är stort och smått. Och Höllvikens devis att ”alla kan inte bli bäst, men alla kan bli bättre” genomsyrar hela klubben.
Föreningen har sedan sex år tillbaka också en ungdomsstyrelse som jobbar parallellt med huvudstyrelsen. Ungdomsstyrelsen har en representant med på varje möte som föreningens styrelse har. Att låta de unga vara med och planera, bestämma och ta ansvar för verksamheten går helt i linje med tanken om de unga tränarna. Boxningsklubben jobbar också med olika ramsor och nyckelord för att nöta in viktiga vardagsbegrepp i klubbens värdegrund – ramsor som barnen och ungdomarna är med och skapar.

Ska bli som en fritidsgård

Idag har Höllvikens Boxningsklubb cirka 900 aktiva medlemmar – alltifrån riktigt unga barn till betydligt äldre pensionärer. Och framtidsplanen är stor. Lina Skoghagen:
– Vi vill växa och med det menar vi växa som förening även utanför boxningen. Vår vision är att skapa Värdehuset, som ska vara ungefär som Fryshuset. Här ska barnen kunna läsa läxor, få hjälp, hänga och kunna äta mellanmål före träningen. Eller bara umgås.
Tanken är att i Värdehuset, som barnen och ungdomarna i föreningen har varit med och ”möblerat” och tyckt till om, möts man över generationerna. Ett 30-tal av Höllvikens pensionärer har redan anmält sig som volontärer.
Nu väntar bara den skånska boxningsklubben – som alla vi andra – på att Coronan ska släppa sitt grepp om landet, så att Värdehuset kan öppna på allvar.

 

Vinnaren i kategorin Idrottsförening utses av en jury bestående av representanter från Riksidrottsförbundet och Folkspel.

Tillbaka till finalisterna i Idrottsförening