Kategori

Idrottsförening

Julle United

Det kommer en strid ström av barn och unga till danslokalen i Hudiksvall varje dag. Julle Uniteds runt 300 medlemmar tränar och tävlar i cheerleading, drill och dans, både bredd och elit. De aktiva är med och utformar träningar och uppvisningar samt har en given plats i kommittéer och styrelse.
– Det gör att de aktiva känner sig mer delaktiga. De känner att det är deras förening. Det bidrar till att vi kan känna oss som en Jullefamilj, säger Emelie Holmberg stolt.
Hon har varit med från början liksom många av de andra nuvarande ledarna.
– Det är jätteviktigt att våra aktiva är delaktiga i alla stora beslut som tas. Jag har varit med hela vägen så jag vet att vårat sätt verkligen fungerar. Det märks på barnens glädje och engagemang, säger 22-åriga ledaren Elsa Jonsson.

Viktigt att bli sedd

Elsa har dansat i Julle United sedan hon var fem, sex år och är nu ledare laget Allstars. I dag är hon dansrepresentant i styrelsen, en post som funnits sedan föreningen startades:
– Jag har ju själv varit i de yngres sits och vet hur viktig det är att bli sedd för då har man roligt och känner sig stolt över det man gör.
En sådan sak är det mysrum som barnen och föräldrarna ville ha och byggde tillsammans. Där det tidigare var en kall lastkaj finns nu soffor och bord i ett ombonat rum där man kan göra läxor eller bara vara tillsammans.
Hur man är mot varandra, vilken attityd man har, att skippa skitsnack och att bygga mål är också viktigt i Julle United. Föreningen har jobbat med projekt som RF/Sisus Målstegen där de aktiva tillsammans tog fram de värdeord som nu är grunden i föreningen.

”Gör att man känner sig stor”

Lagen målade även tavlor med värdeorden som nu sitter på väggen och påminner om vad värdegrunden innebär i verkligheten:
– Pepp, glädje, respekt, teamwork och samarbete kom högst upp. Får barnen och ungdomarna vara med och sätta riktlinjerna så kan de också följa dem lättare, berättar Emelie Holmgren.
Celine Frövall, 19 år, har dansat i Julle United ”i hela sitt liv”.
– Att vi aktiva verkligen får göra våra röster hörda, gör att man känner sig stor. I dagens samhälle så hamnar man lätt lite på sidan som ung men i den här föreningen känner jag att jag kan påverka och vara med och bestämma, då växer man som person, säger Celine.
Hon tycker även att själva föreningen stärks och blir bättre när de aktiva får vara delaktiga i både stort och smått:
– När man går hem till sina kompisar och säger att jag får vara med och bestämma i Julle United, jag får liksom styra, då sprids det till allt fler som kanske också vill komma och dansa. Då känner fler att här blir jag sedd, här blir jag uppskattad och det betyder mycket både för en själv och för att hela föreningen ska kunna växa.
Till sist: Vad kommer du namnet Julle United ifrån? Jo, föreningen var från början namnlös och då slängde någon ur sig:
– Kan vi inte heta Julle United. Det är ju Johanna Julle som startade upp hela verksamheten.
Och på den vägen är det …

 

Vinnaren i kategorin Idrottsförening utses av en jury bestående av representanter från Riksidrottsförbundet och Folkspel.

 

Tillbaka till finalisterna i Idrottsförening