Kategori

Idrottsförening

Bodens BK

I Bodens BK är alla välkomna. Om man har svensk eller utländsk bakgrund är oväsentligt. Det borde vara självklart men klubben har märkt att det inte alltid verkar vara så.
– Många dömer oss på förhand som ett bråkigt lag, säger Ann Selini som är ungdomsansvarig i Bodens BK.

Kategorin Årets Idrottsförening är ett samarbete mellan Folkspels Årets Eldsjäl och Riksidrottsförbundet. Kategorin byter tema varje år, baserat på viktiga områden som idrotten behöver jobba med.
I år har RF efterfrågat inkluderande föreningar, för alla oavsett hudfärg och etnicitet, som arbetar med att utmana vithetsnormer och motverka rasism.
Bodens BK är en av årets finalister och en förening som går till botten med förutfattade meningar som finns.
När spelare och ledare i BKK har blivit anmälda till Norrbottens fotbollsförbund för bråk har klubben varit noga med att utreda vad som hänt. Man pratar med de egna barnen och ungdomarna som var på planen, med lagens ledare, med motståndarklubbens spelare och ledare, med domare och andra vuxna som var på plats samt har kollat på video från filmade matcher.

Vid så gott som samtliga tillfällen har det visat sig att det inte var några spelare eller ledare från BBK som drog i gång bråk eller tjafs.

– När vi har frågat den anmälande klubben var de fått uppgifterna ifrån så är det oftast hörsägen. Man har inte sett något, bara ”hört”. I efterhand har de sagt att någon har missförstått, ibland att det var någon från deras egen klubb som startat bråket men att man har missförstått och anmält i affekt, berättar Ann Selini.

De klubbar som felaktigt anmält Bodens BK:s lag vill oftast ”dra ett streck”, kalla saken utagerad och gå vidare. Men det vill inte BKK göra:

– Det hade ju varit mycket enklare att strunta i det här och säga att ja, ja, det här går över men vi vill inte att det ska vara något som bara ”går över” utan vi vill ta tag i saken direkt och hjälpa våra ungdomar som råkar ut för det här, säger Ann Selini och fortsätter:

– Våra barn och ungdomar ska känna sig trygga och veta att det inte är ensamma. Blir de utsatta för rasistiska eller andra verbala påhopp eller anklagade för saker de är oskyldiga till så kommer vi alltid att gå till botten med vad som har hänt.

Och därför kontaktar Bodens BK såväl Norrbottens fotbollsförbund som de föreningar som kommit med felaktiga anklagelser för att prata om de fördomar och förutfattade meningar som kommit ut i ljuset så att normer som styr kan förändras till det bättre.

– I BBK tycker vi det är viktigt att agera så att barnen känner sig trygga. De ska veta att det finns vuxna som står bakom dem vad som än händer. Och när någon blir felaktigt utpekad så vill vi ge barnen upprättelse, vi vill agera för deras sak så att det blir bra i slutänden.

En viktig del i arbetet mot fördomar och förutfattade meningar gör man inom klubben.

boden-bk-819x478.jpg

Alla barn, ungdomar, ledare och föräldrar pratar om vikten av att vara en god förebild, att alltid uppträda juste, att inte haka på och börja bråka tillbaka om tjafs uppstår. Det ska inte finnas någon att peka finger emot, oavsett om man har utländsk bakgrund eller ej.

– Man blir ledsen men jag kan inte kontrollera vad andra säger och vi vet att vi ska säga till ledarna så får de ta saken vidare i stället, säger Farshad som är spelare i pojkar 09/10.

Senast någon skrek något otrevligt till hans lag, svarade dom på bästa sätt:

– Vi vann matchen. Vi spelade vidare och fokuserade på det. Sedan vann vi. Det blev ett bra svar, säger Farshad och skrattar.

Och alla hjälper till, det är viktigt att alla i laget reagerar på saker som sägs även om man själv inte är utpekad person. Alla ska stötta när någon som blir utsatt:

– För att vi är ett lag. Då ska man känna sig trygg och stötta tillsammans, säger Melvin.

När Ann Selini får frågan vad man kan göra mer funderar hon en stund:

– Det är att hålla ämnet levande i föreningen så att man inte glömmer. Alla som är engagerade i föreningen ska ha klart för sig hur vi gör för att bemöta de fördomar som finns. För ingen ska behöva bli utpekad syndabock eller utpekad för något man inte har gjort bara för att man har utländsk bakgrund. Det är inte okej.

Läs mer här om de övriga finalisterna i kategori Idrottsförening.