Kategori

Inkludering

Thommy Gustafsson

Solen står högt på himlen och tittar fram igenom stackmolnen. Eklidens IP ligger sådär vackert sommarsvensk med sina två elvamannaplaner, strax öster om Hallstahammar i Västmanland.

Här har 70-årige Thommy lagt väldigt stor del av sitt liv. Han och han syster Ingegerd (som i dag är ordförande i föreningen växte upp bara en lång utspark härifrån.

Thommy har under åren innehaft alla positioner man kan ha i en förening. Först spelare i massa år, sedan ledare och tränare och allt möjligt. Men det är senare årets inkluderingsinitiativ som kanske främst gör honom till en av fyra finalister.

– När flyktingvågen kom 2015 så tog Hallstahammar emot 50 ensamkommande killar. Jag fick 40 av dem att börja spela fotboll med oss här i Ekeby. Nu är bara sex-sju kvar i vår förening, men många andra har bytt till andra lokala klubbar som spelar högre upp i seriesystemet. Vårt a-lag ligger ju bara i division 8, säger Thommy.

Hakim Momand var en av de där 50 killarna som till Sverige för sex år sedan.

– Jag kom i kontakt med Thommy på vårt boende, dit han kom för att berätta om fotbollsklubben. Han vill alla väl, vill att alla ska känna sig nöjda och trygga och vara en del av samhället. Han öppnar verkligen dörrar för alla och vill integrera alla snabbt, säger Hakim på klockren svenska.

Thommy:

– De ensamkommande ungdomarna har massor med vilja och energi och därför såg jag till att engagera dem alla som fotbollsspelare, domare, planskötare, sjukvårdare och ungdomsledare. Alla får vara med, svårare är det inte. Om vi inkluderar alla i vårt samhälle kan vi skapa en bättre värld. Om hela världen hade tänkt likadant skulle det var lite mer lugn och ro på jorden.

Han fortsätter:

– Vi har och har haft spelare från alla världens hörn. Afghanistan, Syrien, Somalia. Alla har alltid skött sig perfekt hos oss.

Men inkludering i Thommys fall handlar så mycket mer än om det där 50-talet ensamkommande.

– Svart, gul, vit eller om du har funktionshinder – vi har något för alla, säger Thommy och pekar på att fotbollsföreningen är så mycket mer än bara en fotbollsförening.

inkludering-fotboll-ekebybik-819x478-folkspel.jpg

För att få lite fart på traktens pensionärer drog Thommy exempelvis igång det nya fenomenet gåfotboll häromåret. På så vis aktiveras bygdens äldre – samtidigt som de slussas in i Ekeby BK och exempelvis kan ställa upp och vara funktionärer eller liknande vid matcher.

– Vi fick höra talas om att det fanns i Västerås och åkte dit och spelade mot dem och förlorade med 1–18! Nu när restriktionerna kommer att lätta så tror jag det kommer bli populärt. Vi har anlagt en liten konstgräsplan med sarg runt just för gåfotbollen, säger Thommy Gustafsson.

Thommy har genom åren prisats av Hallstahammar kommun för sitt idoga och mångåriga arbete i Ekeby BK – men att bli en av fyra finalister i rikstäckande Årets Eldsjäl smäller högre.

– Jag var faktiskt till en finalplats än gång i tiden, säger Thommy – eller ”Kungen” som han kort och gott kallas i Ekeby BK.

”Kassören” skulle han också kunna kallas, för det är den officiella rollen han har nu i klubben.

– Vi har en kille här i föreningen som är väldigt bra på att dra in pengar åt oss. Min roll är att hålla i dem. Det är lätt att det skenar iväg om man inte tänker sig för. För det kostar att bedriva sådan här verksamhet, det gör det. 


Om Tommy

Namn: Thommy Gustafsson.
Ålder: 70 år.
Bor: Hallstahammar.
Gör: Har vigt sitt liv åt Ekeby BK där han haft alla positioner man kan ha. Har senaste åren jobbat mycket med inkluderingsfrågor både vad gäller utlandsfödda, barn och ungdomar med funktionshinder samt aktiva pensionärer.