Ledare
Danny Hallmén
Danny Hallmén, en av finalisterna i Årets Eldsjäl kategori Ledare.
Ta bara all idrottsforskning som sker. Det blir mängder av avhandlingar och rapporter att plöja, saker som Danny alltid läser och tar till sig, även om han har en hel del invändningar.
– I stort sett all forskning är gjord på män och killar och utifrån deras förutsättningar. Det är något jag vänder mig emot. Alla ska ha samma möjlighet att utvecklas och därför krävs det också mycket forskning kring kvinnor. Inte minst för att vi har olika fysiska förutsättningar. Hur påverkas exempelvis en kvinnas kropp av menscykeln när det handlar om en uthållighetssport och den träning som den kräver?
Han säger själv att det är tur att han är gift med en klok kvinna. Som kan säga ifrån och säga ”nej”, när det blir för mycket.
– Jag har svårt för det där, att säga nej. Just nu har jag bara tre stora projekt. Jag är förbundskapten för maratonlandslaget i kanot, jag är tränare på kanotgymnasiet i Nyköping och coachar mitt eget team som heter Team Bohus Bergsprängning.
Det sistnämnda teamet (med landslagskanotister) är unikt på flera sätt. Det mest utmärkande är att kanotisterna under vinterhalvåret tränar och tävlar i längdskidor.
– Under vintern kan det vara lite långtråkigt att träna kanot, att vara mycket inomhus och i gym och så. Skidor är ett utmärkt komplement. Jag har velat utforska det där, hur det går att kombinera och dra nytta och glädje av en annan sport, säger Danny, och fortsätter:
– Med införandet av längdskidåkning, både som träning och tävling, har vi fått in ett nytt moment som både höjer motivationen och kvaliteten på vinterträningen. Den blir roligare helt enkelt. Här skulle jag säga att vi är unika i idrotts-Sverige, som kombinerar två helt olika idrotter på det viset, och jag tror att många andra skulle kunna göra liknande saker.
Vad är det som driver dig?
– Det är utveckling. Hela tiden utveckling, att testa nya saker, nya träningsformer. Jag är hela tiden öppen för nya idéer och tankar kring träning och metoder, vilket jag tror är en förutsättning för att kunna driva just utvecklingen framåt.
En händelse i somras speglar väldigt väl hans filosofi. Istället för att samla massa kanotister en långhelg och ligga i samma vatten dagarna i ända och träna med varandra föddes tanken: Vi paddlar Göta Kanal!
Sagt och gjort, så blev det.
– Det var väldigt uppskattat. Vissa hade aldrig tidigare i sitt liv paddlat så långa pass om vi gjorde, samtidigt som det blev en upplevelse och nya intryck längs hela vägen.
Kanot är en sport som lever upp medialt en vecka var fjärde år, när det är OS. Vad man kan göra åt det?
– Ja, säg det. Det görs försök att tv-anpassa det mer, men det lyckas inte riktigt fullt ut. Det lite lustiga är ju att det finns väldigt många så kallade Svensson-paddlare – men de ser kanske kanotsporten mer som en friluftsaktivitet än som en idrott. Men det är en riktigt bra idrott, även på motionsnivå. Det enda negativa är väl tillgängligheten och utrustningen.
Danny Hallmén är bara 35 år och lever sin dröm, att få jobba heltid med den sport han älskar mer än något annat. Men han slår sig inte till ro.
– Jag hoppas och tror att jag kommer att vara en riktigt bra coach och kanotledare om säg 20 år … Jag har svårt för att vara ledig och drivs hela tiden framåt av olika utvecklingsstrategier. Och man måste ju testa olika saker för att hitta rätt. Så är det ju med allt, säger Danny, som för att ge sporten uppmärksamhet häromåret satte världsrekord genom att köra paddelmaskin 24 timmar i sträck.
FAKTA
Namn: Danny Hallmen.
Ålder: 35.
Bor: Vreta Kloster.
Gör: Är kanotsportens eldsjäl nummer ett. Han lever, drömmer och andas kanot.