Ledare
Emma Augustsson
Emma Augustsson, en av finalisterna i Årets Eldsjäl kategori Ledare.
Barnen och familjerna älskar henne, och det är kanske inte så märkligt med tanke på den avlastning och den guldkant på tillvaron som hon kan sätta. Men det kanske mest uppseendeväckande är hur Hjärtebarnsfonden får spontana mejl från personalen på Lunds universitetssjukhus som hyllar Emmas och hennes två kollegers insatser.
Allt började med att hennes 15 år yngre sladdsyster föddes med ett hjärtfel.
– Då började hela min familj att engagera sig i Hjärtebarnsfonden. Mitt engagemang kommer från den uppväxt som jag har haft. Mina föräldrar var 18 när jag föddes och hade tre barn när de var 23. Ändå hade de tid att vara stödfamilj åt andra under min uppväxt. Jag har samma ideologi som dem, säger Emma, och fortsätter:
– Ge till dem runt omkring dig och tid att hjälpa till och finnas där. Detta har präglat hela min uppväxt. Jag är extra passionerad när det gäller Hjärtebarnsfonden då min yngsta syster föddes med ett hjärtfel och senast i somras gick igenom sin fjärde öppna hjärtoperation. Att ge av sin tid är helt gratis och kan betyda väldigt mycket för en annan människa.
Emma Augustsson besöker de tio rummen på avdelning 67 på Lunds universitetssjukhus minst två gånger per vecka för att stötta och vara tillhands.
– Man kommer dit, frågar efter dagsformen, vilka som har behov av att muntras upp lite. Sedan gör man allt möjligt: spelar tv-spel, bygger med lego, ritar, leker med bilar. De som inte är uppkopplade kanske man tar med till köket för att baka eller spela sällskapsspel med. Ibland kan det vara någon förälder som behöver åka och handla, då kan man umgås med det barnet medan föräldern gör detta, berättar hon, och fortsätter:
– Behoven är ju lite olika. Vissa är där två-tre dagar på ett rutinbesök, andra kanske ligger inne ett år i väntan på ett organ. Där är man ofta än mer en syskonstödjare. De familjerna lär man känna och de vet att de alltid kan höra av sig, inte bara när jag är på besök.
Att du är engagerad i din syster är en sak, men varför i alla andra hjärtsjuka barn som ligger inne i Lund?
– Det finns inget finare än att ge. Att ge av sin tid kan betyda väldigt mycket för andra människor. Det kostar inget – men det kan verkligen göra skillnad och det kan förgylla tillvaron för någon annan.
Idag är det Emma och två ytterligare tjejer (”jag är äldst”, säger 30-åriga Emma) som fungerar som volontärer för Hjärtebarnsfonden i Lund. Fler var på väg in – så kom den pandemi som vi tvingas leva med och bromsade upp allt.
– Hjärtebarnsfonden stöttar mig mycket i att hitta fler volontärer. Vi annonserar på sociala medier, och får in en del svar. Egentligen vill jag träffa dem fysiskt för ett samtal, eller som nu då blir första kontakten digitalt. De får berätta om sig själva och de måste förstå att ett sådant här volontärarbete gör man inte för sin egen skull.
Vad händer sedan?
– De måste förstå att ett barn som de leker med på tisdagen kanske inte lever på söndagen. De måste vänja sig vid den tanken. Om de känner sig redo får de genomföra en utbildning som vi har satt ihop. Om den går bra, så får de komma till avdelningen och testa en eftermiddag. Och funkar det, så är det bara att köra. Jag hoppas att vi inom relativt kort tid kan vara sex volontärer istället för vi tre som är nu.
Fakta
Namn: Emma Augustsson.
Ålder: 30.
Bor: I Lund.
Gör: Är volontär på Lunds universitetssjukhus via Hjärtebarnsfonden där hon stöttar barn med medfödda hjärtfel och deras familjer.