Kategori

Ledare

Filippa Bocangel

finalist ledare årets eldsjäl folkspelFilippa Bocangel, en av finalisterna i Årets eldsjäl kategori Ledare.

 

Filippa, som till vardags arbetar som personlig assistent, irriterade sig på att folk på stan inte kunde sluta stirra. Därför bildade hon tillsammans med två kolleger ideella organisationen med det namnet – Sluta Stirra – för att inspirera, skapa event och inspirera i bemötande.

Det var i den egenskapen hon blev inbjuden till en prova-på-dag med Stockholm Frame Fotboll. Denna variant av världens populäraste sport är för dem som använder bakvänd rollator, så kallad walking frame, för att ta sig fram. Varje lag har fem utespelare och en flygande målvakt. Tjejer och killar spelar i samma lag. De flesta som söker sig till frame-fotbollen har en CP-skada. Andra kan ha en sällsynt diagnos, kortväxthet eller progressiv sjukdom.

– Jag blev tillfrågad om jag kunde komma dit och informera lite om organisationen Sluta Stirra, men det slutade med att jag blev tränare. Det är egentligen inte själva fotbollen som jag brinner för, utan barnens utveckling, berättar Filippa.

Hon var varmt välkommen och på den vägen är det.

– Filippas insatser har varit avgörande för att utveckla frame-fotbollen och gör att vi idag har tjugo spelare i truppen (åtta tjejer och tolv killar). Hennes driv och engagemang för inkludering och allas spelares bästa är unikt. Utan henne hade vi aldrig varit där vi är i dag. Och hon gör detta helt ideellt utan att ha någon som helst personlig koppling till det, berättar Fredrik Quistbergh, som var den som grundade Stockholms Frame Fotboll och som bjöd in till den där första träningen då det även kom representanter från frame-fotbollens hemland England för att berätta om hur allt går till.

Filippa minns:

– Detta var strax innan jag skulle gå på mammaledighet men jag ville gärna hjälpa till där. Jag är en sådan som gärna har tre-fyra saker igång samtidigt. Sedan födde jag vår dotter på julaftonen förra året men det tog inte mer än sex veckor förrän jag och hon var med på första frame-träningen.

 

Vad är det du brinner för?

– Barnen. Jag har jobbat som personlig assistent i många år och man stöter på så många som tror att saker och ting inte går. Men jag brukar säga att har man inte provat, så vet man ju inte Och så många barn som jag har sett genom åren som har slagit hål på vad alla läkare har sagt till dem. Det handlar väldigt mycket om att kunna skapa fler vägar och bredda perspektivet för att se varje barn och kunna driva dem framåt i utvecklingen och det grundar sig i inställning och engagemang. 

 

Och vad får du tillbaka?

– När någon tror att något är omöjligt, sedan peppar man dem, och så lyckas de. Den där stoltheten som man då ser i deras blickar är helt oslagbar.

Frame-fotbollen har faktiskt, trots pågående pandemi, lyckats fortsätta med sina träningar i Täby strax norr om Stockholm.

– Men efter att ha hållit på ett år och bara tränat är alla väldigt sugna nu på att spela match, säger Filippa.

Coronan har dock ställt till det där.

– Under året var det på väg att bildas ett antal andra frame-fotbollsklubbar i Sverige. Jag tror Mariestad, Skövde och om det var Linköping. Men det har liksom stannat av under coronan. Förhoppningen är ju att det ska bli fler föreningar så att vi i framtiden ska kunna spela matcher och vara med i cuper, säger Filippa Bocangel, och fortsätter:

– Vårt stora mål är annars en klubbresa till England i september nästa år för att vara med i en turnering där och få spela lite matcher. Vi är anmälda, men vi får väl se hur det blir med det.

Medan frame-fotbollen åtminstone har lyckats fortsätta med sina träningar har Sluta Stirra minst sagt haft ett mellanår.

–  De är ju bland annat uppbyggd kring event, där vi ordnar olika aktiviteter som skridskodag och Halloweendisko och andra traditionella event. Men vi har tyvärr fått ställa in allt sådant i år. Vi pratar om att köra något digitalt, vi behöver bara hitta vår nisch att göra det på. Julkalendern snurrar för fjärde året och i kanske vi även kommer se frame-fotboll där! 

 


Fakta

Namn: Filippa Bocangel.

Ålder: 33 år.

Bor: I Nacka utanför Stockholm.

Gör: Bildade ideella organisationen Sluta Stirra och är drivande kraft i Sveriges första förening i frame-fotboll.