Kategori

Ledare

Thor Guttormsen 2021

finalist ledare årets eldsjälThor Guttormsen, vinnare i Årets Eldsjäl och kategori Ledare

 

Det börjar bli några år nu. Redan 1992 bildade Thor Guttormsen Grunden Bois, en idrottsförening för alla som har en intellektuell funktionsnedsättning och som började som ett litet gäng som tränade på en gräsplätt utmed Delsjövägen i Göteborg en gång i veckan.


Redan då sa han att delta och att uppleva glädjen och gemenskapen inom idrottslivet ska vara en metod för att skapa ett gott liv, och det även utanför idrotten. Men själv idén till en fotbollsförening väcktes av medlemmarna själva. Thor var länge skeptisk, men gav med sig till sist.


Sedan har det bara rullat på och nu är Grunden Bois än rikskänd idrottsförening med en rad profiler som dessutom ger ut ett regelbundet och uppskattat magasin där någon känd idrottare alltid ställs mot väggen och får väldigt ovanliga frågor.


– Vi tar emot alla som vill vara med. Oavsett nivå på idrottskunnandet och oavsett nivå på funktionsnedsättningen. I övrigt är vi en helt vanlig idrottsförening, men vi skiljer oss från en del andra att vi bara startar nya träningsgrupper om det behövs, så får alla chansen att vara med, säger han.
Men det här året har varit speciellt, inte minst för att Grunden Bois har många spelare som befinner sig i riskzonen när det handlar om pandemin. När den slog till i Sverige med full kraft i mars beslutades om att pausa verksamheten. Först i augusti kom den igång igen.


– Det är det viktigaste benet i många av de här tjejernas och killarnas liv, det märkte man inte minst då. Då blev jag den onde Thor. Föreningen betyder jättemycket för många och då handlar det inte bara om själva idrotten. Det handlar om deras liv, säger Thor Guttormsen.


Men glädjen blev kortvarig. Sedan någon månad tillbaka är all fotbolls- och innebandyverksamhet åter igen pausad, i första hand till vecka 2 nästa år.
Utöver själva idrotten så har Thor Guttormsen sett till att Grunden Bois står för så mycket mer: en gemenskap, en samlingsplats, en social mötespunkt. Han lever på kansliet och i och kring föreningen, dyker upp på knattematcher och fotbollsskolan, och går alltid att få tag på.


Men han har själv inget större behov av att stå i rampljuset. När exempelvis föreningen tilldelades Zlatan  N10-priset i Globen för två år sedan, så fick spelarna och Johanna & Jocke ta emot priset på scenen.

 

Kunde du tänka dig 1992 att Grunden Bois skulle bli den här framgången? 

– Nej, det är inte riktigt klokt. Vi har klubblokal i Prioritet Serneke Arena, har en buss, har givit ut bok och magasin och det har gjorts tv-dokumentärer, tidningsreportage och klubben har fått många fina utmärkelser. Vi har gått från noll och ingenting till där vi är i dag. Det är rätt … fantastiskt.

 

Vad har vart roligast under alla dessa år? 

– Det är så många saker, så det är omöjligt att svara på. Men att få vara med och bidra till hur det skapar mening och en fin vardag för massa människor är nog det bästa. Att få vara med och tvätta bort gamla attityder. Vi är ju alla människor och inga är exakt likadana. Att visa att idrotts & föreningsliv ger alla chansen till ett bra liv.


I dag har Grunden Bois drygt 500 medlemmar, varav hälften är aktiva och 40 tränare – och fler står på kö för att vilja vara med.


– Länge var jag ute runt om i landet och pratade om hur vi jobbat och vad vi har gjort, men jag har på senare år lärt mig att säga nej. Vad tillför det min grupp om jag står i Bromölla en torsdagskväll och snackar? Samtidigt var det bra att jag gjorde det – små små ringar på vattnet gjorde att vi kan vara den stora ringen nu. Vi var inte först – men vi utmärkte oss från dag ett genom att låta alla som ville får vara med. Alla. Här ska inte spelarna anpassa sig efter klubbens direktiv, utan klubben ska anpassa sig efter spelarna.

 

Vilken är din bästa egenskap då, som har byggt upp allt detta? 

Grunden Bois har kanonbra tränare, men visst, utan mig hade vi kanske inte varit här och gjort den resan. Att se medlemmarna växa som människor och har roligt tillsammans. Det är drivkraften. Jag är nog rätt bra på att se alla, att vara positiv och se möjligheter, på att planera och få en struktur på det hela. Min människosyn har nog hjälpt mig och att förstå att alla människor har känslor, intressen och behov, oavsett funktionsnedsättningar eller ej.

 

Pratar vi 40 timmars arbetsvecka? 

– Nej, nej. Det är nog lite mer än så. Jag är 62 och kommer inte hålla på i en evighet och kompetensmässigt kommer det inte att vara svårt att hitta någon efterträdare till mig. Men kommer den personen vilja lägga ner kvällar och helger år efter år? Det är jag inte helt säker på. Det krävs ett extra personligt engagemang för det.

 

Fakta

Namn: Thor Guttormsen.

Ålder: 62

Bor: Göteborg

Gör: Grundade Grundens Bois 1992 för barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning och är än i dag klubbens hjärta och nav.