Kategori

Ledare

Tomas Bergqvist

Säg namnet Tomas Bergqvist till någon i Norsjö – och alla vet vem det är. Han ÄR Norsjö Volleybollkubb.
– Ja, man har väl varit med och fostrat varenda unge häruppe genom åren, säger han med ett skratt.

Utgå från Skellefteå. Åk sedan drygt sju mil rak in i landet. Då kommer man till Norsjö, i Västerbottens inland, som är en ort med en mäktig förmåga att få fram personer som gör avtryck. Här föddes författarna Stieg Larsson och Torgny Lindgren liksom sångaren Tommy Körberg. Eller för den delen de två första segrarna av Vasaloppet (Ernst Alm och Oskar Lindberg).

Snart kan Tomas Bergqvist räknas som en av de där prominenta från Norsjö. Han har lagt ner kolossalt mycket tid, kraft och energi på att driva volleybollklubben framåt och se till att den har en modern syn på människan och på barn- och ungdomsidrott. Även om Norsjö är så mycket mer än bara volleyboll.

– När man driver en förening idag, så handlar det inte bara om det sportsliga och idrotten. Därför har vi senaste sex åren jobbar jättemycket med Rädda Barnen. De har ett uppdaterat och tydligt material hur man ska hantera olika situationer som kan uppstå – och hur man kan förebygga exempelvis mobbning eller hur man ska bete sig mot varandra i sociala medier och så vidare. Det här är ett arbete som ständigt är under utveckling och det är ett livslångt projekt, säger Ann Bergqvist, som är ordförande i Norsjö Volleyboll och förutom det även storasyster till Tomas.

Hon fortsätter:

– Vi brukar skoja lite och säga att alla föreningar i Sverige skulle behöva en Tomas. En eldsjäl som verkligen brinner för det han gör, dag efter dag och år efter år.  

kategori-ledare-aretseldsjal-vollyboll-pepp-folkspel-819x478.jpg

Norsjö, med sina 2 000 invånare i tätorten och 4 000 i kommunen, har i dag 16 elitspelare utspridda i landet – alla fostrade i lilla Norsjö. Det är anmärkningsvärt och det är en gren av det som Tomas Bergqvist bygger. Juniorlagen är alltid med och slåss om medaljer i sina nationella mästerskap också. Men trots det, finns det andra moment i vardagen som kan vara väl så roliga.

– Att råka på någon ute på stan som var med på 90-talet och de känner igen en och frågar: ”Håller du på än?”. Då vill jag vända lite på det. Jag tycker att det är konstigare om man väljer att kliva av än att fortsätta i föreningslivet. Detta är ju en del av livet, säger Tomas.

Han – liksom flera av spelarna – påpekar verkligen vikten av det sociala, att finna en gemenskap och ett sammanhang. Det handlar om att ha roligt tillsammans, att idrotta och att utvecklas – både som volleybollspelare och som människa.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindskog kan inte nog betona Tomas Bergqvists och Norsjö Volleybolls betydelse för bygden:

– Varenda familj med barn kommer att passera Norsjö Volleyboll under barnens uppväxt. För kommunen är det här givetvis otroligt kul. De sätter verkligen Norsjö på kartan.

Totalt sett finns det cirka 270 aktiva spelare och ledare i Norsjö Volleybollklubb – vilket betyder att orten skulle kunna plocka fram en helt egen slogan: ”Här är var tionde invånare en volleybollspelare”. Men det finns utmaningar. Bara cirka 20 procent av de aktiva är killar, resten tjejer.

– Men det är lite av en tradition här i Norsjö. Tjejerna spelar volleyboll och killarna hockey och fotboll, säger Ann Bergqvist, som strävar efter att jämna ut procentsatserna.

volleyboll-ledare-folkspel-819x478.jpg

Om Tomas

Namn: Tomas Bergqvist.
Bor: Norsjö.
Ålder: 50.
Gör: Är sedan ett 30-tal år tillbaka en eldsjäl i Norsjö Volleybollkubb, som är den stora idrottsföreningen i Norsjö för framförallt flickor och tjejer. Lyckas kombinera både elitsatsning med breddidrott och har haft alla funktioner som finns i klubben.