Bakgrund Årets Eldsjäl med gradient i gul och orange Bakgrund Årets Eldsjäl med gradient i gul och orange

Om Årets Eldsjäl

FINALISTERNA FILMAS OCH HYLLAS 

Har du en eldsjäl inom föreningslivet som betyder lite extra för dig. En person som alltid finns där utan att kräva något tillbaka. Då ska du nominera den personen till Årets Eldsjäl 2023. 

Ingen eldsjäl är den andra lik. Men de har vissa gemensamma egenskaper. De ger av sin tid och energi för att förgylla tillvaron för andra och det utan att kräva något tillbaka. Särskilt i dessa tider är det kanske viktigare än någonsin tidigare att tillhöra en gemenskap och stimulera såväl psykisk som fysisk hälsa. De finns överallt inom vårt unika föreningsliv.

Det finns de klassiska eldsjälarna som gör allt i en förening eller en organisation, som viger mer eller mindre sina liv åt dem. Och så finns det eldsjälar som brinner för mer specifika frågor. Det kan vara att ge utlandsfödda barn en väg in i samhället via föreningslivet, att finnas där som stöd och volontär för hjärtsjuka barn och deras familjer, att i en alltmer stillasittande tillvaro skapa initiativ för att förbättra folkhälsan.

Vad händer när jag nominerat min eldsjäl?
Då håller vi tummarna för att just din nominering tar sig vidare till juryn som efter varje kategori har den svåra utmaningen att lyfta fram fyra finalister. Efter detta tar Årets Eldsjäl kontakt med finalisterna och berättar att de tagit sig vidare. Årets Eldsjäl besöker sedan finalisterna, gör en intervju, filmar och fotograferar. Detta publiceras sedan på folkspel.se. Dessutom skickas det ut pressmeddelanden där vi stolt presenterar dessa unika eldsjälar.

När finalisterna är presenterade kan svenska folket rösta fram sin favorit i respektive kategori. När galakvällen för Årets Eldsjäl närmar sig så stängs omröstningen. Då vet vi vem som vunnit respektive kategori. Detta hemlighålls och avslöjas under galakvällen.

STIPENDIUM FÖR EN HALV MILJON

Utan våra tusentals ideella ledare skulle barn och ungdomar ha svårare att genomföra sina aktiviteter på fritiden. Folkspel och Årets Eldsjäl delar varje år ut en halv miljon stipendium.


Varje finalist får ta emot ett personligt stipendium på 10 000 kronor. Den finalist som vinner sin kategori tilldelas ytterligare 15 000 kronor i personligt stipendium, samt 50 000 kronor till ett specifikt projekt. Totalt får varje kategorivinnare ta emot stipendium för 75 000 kronor. När det gäller Årets Idrottsförening är det andra regler som gäller. Kategorin är ett samarbete med Riksidrottsförbundet. Vinnarföreningen erhåller 50 000 kr i ett stipendium.

Hur utser man den slutliga Årets Eldsjäl?
När svenska folket röstat fram vinnarna i Inkludering, Hälsa och Ledare så samlar Årets Eldsjäl ihop en jury som tillsammans utser vem som ska bli Årets Eldsjäl.
Vinnaren av Årets Eldsjäl 2023 presenteras i samband med Årets Eldsjäls galakväll.