onsdag 11 november 2020

”232 miljoner – magiskt bra”

Erica Johannsson längdhoppErica Johansson, krönikör för Folkspel

 

2020 har varit ett omskakande år, i spåren av Covid-19. Det vi har tagit för givet är inte längre självklart.

Därför är det så fint att kunna samlas kring glädjen över den helt fantastiska siffra om 232 miljoner (hela 43 miljoner mer än föregående år) som Folkspel under året bidragit med i överskott till landets föreningsliv.

Viktig samhällsnytta

Ett föreningsliv som ett år som detta gör en oerhört viktig samhällsnytta i konstiga tider och där ni är viktigare än någonsin.

Vilka är då Ni?

Jo det är Ni som väljer att stötta alla dessa föreningar i vårt avlånga land med att köpa allt dom har att sälja. Lotter, strumpor, korvar, kalsonger, kaffe, kakor, kryddor och blomster.

Wow, Ni är fantastiska!

Utan Er hade föreningslivet stannat av. Nu kan vi driva våra verksamheter vidare och se till att det finns en mening och sysselsättning för många, unga som gamla.

Ett annorlunda år för alla föreningar

Det har varit ett annorlunda år för alla föreningar. Vi har inte kunnat genomföra tävlingar, cuper och läger så som vi brukar inom idrotten och det är klart att det sätter sina spår.

Uteblivna intäkter i form av anmälningsavgifter och försäljning i samband med evenemang har slagit hårt mot klubbarna.

Men det har varit lika för alla och i viss mån har man ju också inte haft lika stora utgifter som ett normalt år.

Nu har ju tävlingar och matcher smugit igång igen med vissa restriktioner men det är så skönt. Vi har tränat och tränat utan att kunna erbjuda lön för mödan i form av mätbara prestationer.

Så därför kändes det extra skönt när jag idag äntligen kunde anmäla min dotter till första friidrottstävlingen på nio månader. Det är lång tid om man är ett barn, att bara träna utan att få tävla, med förutsättning att man nu gillar att tävla vilket hon gör.

Så långsamt börjar nu föreningslivet väckas ur Coronadvalan och jag hoppas att inga murar kommer byggas upp igen.

Vasaloppet får tänka annorlunda 

Det finns fortfarande många frågetecken kring våra stora idrottsevenemang både i Sverige och utomlands.  Som det ser ut nu så jobbas det för fullt för att planerade arrangemang kommer genomföras nästa år men med några nya upplägg för att få det att funka hela vägen. Vasaloppet funderar på att utöka antal dagar och att skapa slottider (tilldelade tider) för deltagarna.

Göteborgsvarvet fick ju ställas in i år och det är många som hoppas att både varvet och den nya Göteborgsmaran ska bli av 2021. Inte minst Göteborgs Friidrottsförbund som ekonomiskt betyder oerhört mycket för alla anslutna friidrottsklubbar i distriktet.

Älskar du, liksom jag och många andra, sport på TV så finns det mycket att titta på också under nästa år. Mästerskapen kommer avlösa varandra och vad sägs om ett OS som inte ens hinner ta slut förrän friidrotts–VM startar i klassiska Eugene, Friidrottens amerikanska huvudstad.

Hoppas nu att ingenting kommer grusa alla dessa fantastiska evenemang utan att vi kan få leva idrott 2021. Antingen genom att utöva det själva eller se på när stjärnorna gör upp om medaljer.

Det är lika mycket värt att få en Göteborgsvarvsmedalj runt halsen som att se Sveriges prestationer EM, VM eller OS.

Glöm inte det.

Avslutningsvis; 232 välbehövliga miljoner till föreningslivet.

Magiskt bra.