tisdag 11 augusti 2020

Bättre hälsa och fler som idrottar

parasport-folkspel-819x478.jpg

Ny unik webbplats

Att alla ska med har inte riktigt varit verkligheten för många ut i samhället. Information om vilka möjligheter som finns för idrottsutövare och motionärer med funktionsnedsättning har historiskt sätt varit bristfällig. Nu tar Svenska Parasportförbundet ett mycket stort steg mot ökad inkludering via en unik webbplats som lanseras under hösten.

Personer med funktionsnedsättning idrottar och motionerar generellt sett mindre än andra. Det gör att dessa personer, generellt sett, även har sämre hälsa än personer utan funktionsnedsättning. Det vill vi ändra på, säger Calle Delling som är kommunikatör på Svenska Parasportförbundet.

Den nya webbplatsen ParaMe har syftet och målet att bli lösningen genom att samla information om idrott för personer med funktionsnedsättning, samt vilka idrottsföreningar som erbjuder aktiviteter.

"En plats som ParaMe har länge efterfrågats och webbplatsen kommer bli revolutionerande inom idrottsrörelsen".

Calle Delling, Kommunikatör ParaMe

ParaMe lanseras i höst och webbplatsen kommer bland annat innehålla en sökfunktion som hjälper användare att hitta idrotter, föreningar och träning som passar just den personens förutsättningar. ParaMe kommer också att erbjuda inspirerande artiklar, peppande filmklipp, tips, intervjuer med paraidrottare – från nybörjare till elit, och mycket mer

 

Tydlig målsättning

I ett första steg sträcker sig detta projekt till och med 2021 och finansieras av Arvsfonden. Självklart kommer webbplatsen att leva kvar efter nästa år.

Första föreningen att ansluta sig till ParaMe och där berätta att de välkomnar paraidrottare var Lunds Karateklubb.
– Intresset är stort, nu har vi över 150 föreningar som har registrerat sig. Alla som bedriver fysisk aktivitet för personer med funktionsnedsättning kan registrera sig, även föreningar som vill bli mer inkluderande och erbjuda parasportare att deltaga i den ordinarie verksamheten.

Den övergripande målsättningen är både tydlig och självklar: Att underlätta för personer med funktionsnedsättning att enklare hitta fysiska aktiviteter – och att på så vis få dem att idrotta och motionera på sig mer.
– Just tillgängligheten har varit en viktig och betydande del i framtagandet av ParaMe. Den kommer att vara anpassad så att den fungerar med olika hjälpmedel som exempelvis förstoring, skärmläsare och ögonstyrning och den är nåbar via dator, mobil och surfplatta, säger Calle Delling.

Webbplatsen ParaMe kommer att lanseras under hösten.