tisdag 22 december 2020

Väl värt att vara lite olydig

erica johansson folkspel

Erica Johansson, Krönikör för Folkspel

 

Notera att 150 000 dagligen besöker sin förening för att träna eller tävla (låt vara att det inte är så i dessa speciella tider).

Glöm inte att de ideella insatserna i sammanhanget sägs uppgå till 20 miljarder/år.
Kom ihåg att vi dagligen måste bekämpa psykisk och fysisk ohälsa.
Det värderade jag i mycket högre grad än att be om föreningens lov då det handlade om att ta in och sälja lotter i syfte att stärka en hårt prövad ekonomi.

Har genom åren hört talas om Folkspels överskott, vilket oavkortat går till föreningslivet. Frågade mig själv vad min friidrottsförening, Mölndals AIK, fick av senaste årets resultat?
Det var inte många kronor.
Det måste vara min pappas prenumeration, tänkte jag…
Vi har i min friidrottsförening valt att inte pracka på våra medlemmar saker att sälja varje vecka, men nu kände jag att något drastiskt var tvunget att göras.

Jag tog ett eget beslut där och då och beställde hundratals lotter till Uppesittarkvällen och en bunt med adventskalendrar. Utan styrelsens godkännande…
Försäljningen gick busenkelt.
Alla ville uppenbarligen spela bingolotto dan-före- dan. Och samtidigt bidra med 41 kronor/lott till vår förening. Kom ihåg att fjolårets motsvarande behållning var 23 kronor.

Själv lyckades jag sälja 120 lotter, vilket genererade 4 920 kronor till MAIK. Totalt tjänade vi ihop över 30 000 kronor.
Jag lovar, ingen köpare ifrågasatte att lotten kostade 100 kronor sedan de fått reda på hur stor del som gick tillbaka till oss.
2021 ska vi beställa ännu fler, det finns redan med i kommande årsbudget.

 

Om pengarna behövs? Kan man lugnt säga. Vi ska inte räkna med att kunna driva verksamheten som vi gjort tidigare. Det kommer inte att gå att ta igen redan förlorade intäkter i form av exempelvis inställda arrangemang och sponsorer som i tuffa tider tvingats dra ner på sitt stöd till klubbar och organisationer.
Det i sin tur innebär inte minst att våra barn, kommande generationer, drabbas. Det är allvarligt på riktigt och i min värld skäl för att tillämpa lite civil föreningsolydnad.

 

God Jul och Gott Nytt År.

 

ERICA JOHANSSON