onsdag 03 mars 2021

Det finns numera inga ursäkter

 Erica Johansson håller i livepass.

Har du haft en ursäkt tidigare till att inte komma igång med träningen så kan du försöka att hitta på en ny, lite mer hållbar den här gången. Kanske att du har helgipsade ben eller fått läkarintyg på förbud mot motion.

Den gamla klassikern; ”jag har inte tid”, funkar tyvärr inte längre.

I dag har träningen flyttat hem till dig, i dina lokaler och i ditt vardagsrum. De stora gymmen erbjuder träning i streamade varianter, både livepass och förinspelade. Visst, det har alltid funnits varianter på det men i dag är utbudet enorm. Vilket innebär att du kommer hitta det som passar just dig.

Vi vet ju alla vikten av att röra på oss och att träning stärker hälsan och gör oss mer tåliga och mindre sjuka.

Jag tror aldrig jag har sett så många som promenerar i dessa Coronatider när alla de möjliga svårtolkade restriktioner lyder och som vi lyder.

Oj, oj, oj, man ville ju inte stå som svarta fåret och bli utpekad att man gick över gränsen eller agerade oansvarigt.

Så jag har också bidragit med min beskärda del. Från att ha haft alla mina gruppträningar i möte med andra människor kör jag nu enbart via nätet. Alla pass livesänds hemma från mitt vardagsrum. Det enda man egentligen behöver är en bra träningsmatta.

Sen fixar jag och din kropp resten.

Den enda nackdelen – som naturligtvis också kan ses som en fördel – är att jag MÅSTE genomföra alla pass själv. Förra veckan blev det åtta stycken och det är i klass med vad jag gjorde som elitidrottare. Såklart är inte intensiteten och belastningen densamma, men jag ska ändå vara alert och inspirerande för varje ny grupp jag möter när jag kopplar upp mig.

Jag har tidigare skrivit om hur jag fick igång alla seniorer här i Landvetter och nu, snart ett år senare då seniorklasserna fortfarande är inställda på gymmet, då är det jag som håller dem i form. Vi har sedan i fjol tränat två gånger i veckan utan ett enda uppehåll.

Jag fick en fråga från en av kvinnorna om det vi gör två gånger i veckan innebär någon skillnad.

Absolut och självklart, men du bör träna minst två helkroppspass i veckan för att uppnå resultat och bibehålla din form. Vi tappar ju tyvärr muskelmassa med åren och det är därför det är så oerhört viktigt att hålla igång med styrketräning. Om jag får ge ett gott råd så är det att aldrig sluta träna men också att börja, såklart.

Jag tänkte för en månad sen att jag skulle göra en betydelsefull insats och satte upp mig på Kommunens Bemanningsenhet för att jobba inom äldrevården. Processen gick oerhört fort och innan jag visste ordet av stod jag i blå kläder med visir och munskydd, redo att göra min ”bredvidgång” som det kallas.

Efter tre dagar insåg jag ganska många saker. En av de som jag redan visste, men som blev mer tydlig, är att alla som jobbar inom vården är tålmodiga, starka och snälla. En annan insikt är att jag aldrig mer ska fråga min 91-åriga far om han ska flytta till ett boende förrän det verkligen är ett måste. Så länge han klarar sig själv, kan gå, laga mat och sköta sin hygien så får han bo i mitt barndomshem.

En annan viktig påminnelse är det här med träning och att försöka behålla så mycket muskler som möjligt upp i åren. Är du i 20–30 årsåldern och tappar muskulatur så kan du relativt snabbt bygga upp den igen. Är du 70+ så kan skillnaden i att träna eller inte vara att du kan leva ett aktiv liv länge eller att bli sittande och/eller i värsta fall sängliggande.

Så hur gick det då för mig efter ”bredvidgången”? Jag funderade ett bra tag på om jag skulle ta och fortsätta och hoppa in som vikarie på äldreboenden. Jag insåg att min kompetens för jobbet inte är 100-procentig utan en gedigen vårdutbildning.

Slutsatsen är att jag hellre tar ansvar och ser till att de äldre kanske inte alls behöver komma till ett boende – och OM de gör de – så ska de vara i bättre fysisk form för att klara saker på egen hand.

Så upp och hoppa nu svenska folket och se till att göra en insats för den svenska folkrörelsen, nämligen att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

”Jag har inte tid”, funkar tyvärr inte längre.