måndag 23 november 2020

När livet får ny mening

– Föreningsresan med Anna & Emil

Är man nybörjare i curling – och ser med kvasten framför stenen till att skapa ett bra läge för sina lagkompisar – då är kommentaren given: ”Emil, du kan få jobb på en städfirma nu”
Eller som den från äkta hälften i motståndarlaget: ”Vad bra. Du kan ju börja hemma…”

Det är många skratt och kommentarer då Anna och Emil Haag Jönsson, ute på sin föreningsresa, hälsar på hos Jönköpings Curlingklubb, en förening där alla är välkomna, oavsett om man sitter eller står i sin utövning, där inkludering får ett ansikte.
Då Anna och Emil vill prova på en sport, som inte minst då det är mästerskap trollbinder oss tittare framför TV:n, blir valet givet.
Parasportverksamheten i klubben håller absolut högsta nivå – endast det bästa är givetvis gott nog åt ett meriterat par i en annan vinteridrott.
Efter ett antal timmar i hallen summerar Anna i hjälm och med borste i hand:
– Tekniskt sett det svåraste vi gett oss på så här långt.

Då har de ändå fått bästa tänkbara instruktioner av ett gäng där det vimlar av landslagsspelare, vilka en gång i tiden kanske inte kunde se dagens situation framför sig.
– Det finns många öden bland dem som du ser därnere på isen. Olyckor och sjukdomar som brutalt förändrat deras liv från ena stunden till de andra. Här kan och har – det vet jag – ett flertal åter fått en mening med livet, säger Mikael Peterson.

Han är en äkta eldsjäl som ser till att skapa förutsättningar för de dryga tiotal spelare som finns i den del av klubben som bedriver parasport.
– Jag är sjukpensionär sedan ett antal år tillbaka och kan därför lägga 15–20 ideella timmar i veckan på det här. Vi tränar 3–4 gånger i veckan.
I rollen som utvecklingsansvarig för rullstolscurlingen ingår bland annat att coacha, peppa och inspirera, men också att erbjuda ett underlag värdigt eliten.
De vi pratar med i den supermoderna hallen intill naturområdet Rosenlunds Bankar – byggdes 2012 till en kostnad av 45 miljoner – är eniga.
Det finns helt enkelt ingen vassare ismakare i vårt avlånga land än erfarna hantverkaren Peterson.
En som vet är Rebecka Carlsson. Hon är med i det svenska u—landslaget och siktar högre än så.
– Mikael betyder oerhört mycket för oss och spelar en stor roll i min ambition att utvecklas.

FAKTA: JÖNKÖPINGS CURLINGKLUBB

Bildad: 1961.
Hemmaplan: Jönköping Curlinghall.
Säsong: Starter i september och håller på till april.
Övrigt: Utsågs av RF (Riksidrottsförbundet), Folkspel och Årets Eldsjäl till Årets Förening 2020 med motiveringen:
I årets väldigt tuffa konkurrens, där alla finalisterna gör skillnad på riktigt, är vi nere på detaljnivå för att utse en vinnare i kategorin Årets idrottsförening. Den här föreningen har lyft in parasporten genom välkomnade, bemötande och anpassade miljöer samt på en strategisk nivå i styrelserummet. Att paraidrottare får ta plats i andra funktioner, utöver att vara aktiv, tyder på långsiktig beslutsamhet om allas rätt att vara med. Att dessutom se till att fördelning av resurser, i form av sponsring, oavsett tävlingsnivå fördelas jämt i föreningen gör detta till en värdig vinnare.