måndag 23 november 2020

En eldsjäl med taktkänsla

– Föreningsresan med Anna & Emil

1,2,3 – cha, cha, cha. 1,2,3 – cha,cha,cha. Det går som en dans. För Frank rakt igenom – och efterhand även då det handlar om Anna och Emil.

Vi befinner oss i Hägerstensåsens Medborgarhus, Stockholm. Nyhetsprofilen Claes Elfsberg har i stora salen precis lunchföreläst för ett antal pigga damer och herrar i övre medelåldern.
Snart ska scenen tas över av en ung man med stor taktkänsla. Anna och Emil är på plats för att låta sig ledas in dansens härliga, men också svåra konst. De kan inte ha en bättre läromästare.
Frank kom till Sverige från Uganda 2012. I hemlandet var det fotboll och boxning som gällde. Idag är han en ung eldsjäl, en framtidens ledare.
– Dans hade jag överhuvudtaget aldrig hört talas om, än mindre funderat på, berättar han.

En klassföreståndare – som idag dessutom är Franks extramamma – fick honom på andra tankar och att ta ett steg i livet. Renata Helenson, aktiv i dansklubben Alemana, är anledningen till att bland annat ett stort antal barn i åldern 7–14 år har en uppskattad tränare och att ett antal skolor i huvudstaden får inspirerande besök av en eldsjäl som brinner för salsa.
– I ärlighetens namn var jag måttligt intresserad till en början. Sedan växte en nyfikenhet fram. Det handlade om hur viktigt det är att samarbeta och synka med sin partner. Det fanns även en gemenskap som jag uppskattade och hade saknat under min uppväxt. Dessutom såg det maffigt ut med kläderna man bar.
Frank ville också ha frack och skor med klack…

I dag handlar en stor del av livet om dans. Vardag som helg. Dock inte allt. Frank har nyligen tagit en kandidatexamen i nationalekonomi och ska snart göra sin militärtjänstgöring vid Dalregementet i Falun.
Först väntar dock en utmaning med Anna och Emil Jönsson Haag, som är ute på sin föreningsresa.
Tanken är att – då dag och kväll är över – kunna presentera ett skidåkarpar som elegant tar sig fram på den flitigt använda parketten.
– Man känner direkt att det här är två vinnarskallar som inte kommer att ge sig förrän de kan, fortsätter Frank.
– Jag känner mig riktigt vacker, säger Anna i röd klänning och högklackat.
– Du är vacker, förtydligar och försäkrar en äkta make.
Anna berättar att hon erbjudits en plats i det populära fredagsnöjet Let´s Dance.
– Men jag tackade nej. Dels för att inte Emil fick en förfrågan, men framförallt därför att det inte tilläts att träna i den omfattning jag önskade. Ska jag vara med i någon form av tävling ska det också finnas möjlighet att förbereda sig.

I takt med tid och övning går det bättre och bättre.
– Emil är bra med höfterna, Anna jobbar med fina och sträckta vrister, berömmer Frank.
Cha, cha, cha, 1,2,3…
Det går – med en sådan läromästare – till slut som en dans.

 

FAKTA: Alemana Dansklubb

  • Medlem i Svenska Danssportförbundet.
  • Ordförande: Louise Rubinstein.
  • Bildades 1984. Är en ideell förening med verksamhet i Hägerstensåsen, Liljeholmen och Fruängen.
  • Har som mål att främja latin- och standarddanserna för alla åldrar i såväl social- och motionsdans samt i tävlingsdans. I latindanserna ingår samba, cha-cha-cha, rumba, pasodoble och jive och i standarddanserna ingår vals, tango, wienervals, slowfox och quickstep. De kan dansas i par, duo eller solo.
  • Verksamheten är öppen för alla åldrar och alla nivåer.
  • I klubben finns två landslagspar. Axel Jehrlander och Ines Stefanescu, båda 19 år, dansar standard, latin samt tiodans och har 10 JSM guld inom Standard, latin och Tiodans. Henning Tönsberg och Marianne Eklund, 76 år respektive 70 år, tävlar i standard i senior 5.