måndag 23 november 2020

Drömmar om guld

– Föreningsresan med Anna & Emil

Läktarna på Idrottsplatsen i Falkenberg ekar tomma. Det är tidig förmiddag mitt i veckan och många timmar kvar till välbesökta kvällsaktiviteter. Framtiden i Tilde Johansson möter två skidstjärnor i Anna och Emil Jönsson Haag som varit med förr.

Sedan ett tag tillbaka har stadens stolta fotbollslag dessutom en ny scen i Falcon Alkoholfri Arena och friidrotten kan ta större plats på gamla IP. Dessutom är det där den stora fixstjärnan i kommunen håller till.
Tilde Johansson är ett namn som förhoppningsvis ska försvara den blågula friidrottstraditionen på högsta nivå i många år framöver.
Årets tävlingssäsong är avslutad. Nu väntar en tuff träningsperiod med sikte på 2021.
– Först är det inomhussäsongen som gäller. VM avgörs i Kina och EM i Polen, säger Erik Svensson, som tränat Tilde under hela hennes tonår.

Nere på den röda tartanbanan, har Tilde en annan uppgift denna dag. Hon ska instruera två framgångsrika vinteridrottare, vilka är ute på en föreningsresa tillsammans med Folkspel, i den svåra konsten att hoppa långt.
Traditionell uppvärmning följs av löpning med uppdragna knän och över häckar modell mindre.
– Ni friidrottare ser så atletiska ut. Skidåkare är mer säckhäng, påpekar Emil.
Sedan är det dags att ta sats, räkna in stegen, träffa planken och landa stilenligt i sandlådan.
Det blir inga längder som är i närheten av Tildes personliga rekord (6,73), men mer än väl godkänt för två rookies i sammanhanget.
Emil landar på 4,36, Annas hopp mäter 3,15.
– Äsch. Du hoppar ju mer än dubbelt så långt, påpekar en stafettmästare från 2014.

Vad som framförallt imponerar på en ung elitutövare med hela karriären framför sig är Annas och Emils nyfikenhet på hennes idrott, de detaljrika frågorna från ett skidåkarpar med många år i världseliten bakom sig, på viljan att lära och bli bättre.
– Det märks tydligt vilka vinnarskallar det handlar om, väldigt tävlingsinriktade, säger Tilde.

FAKTA: TILDE JOHANSSON

Ålder: 19.
Klubb: Falkenbergs IK.
Tränare: Erik Svensson.
Meriter: Guld 2019, U20-EM 100 meter häck, silver U20–EM 2019, längd. Guld U18, längd 20 2018.Tre SM-guld inomhus.

Personliga rekord:
Längdhopp: 6.73.
100 meter häck: 13,16.

Övrigt: Var en ytterst lovande fotbollstalang i Skrea IF och vann skytteligorna i divisionerna 4 och 5 som 14/15-åring med totalt 74 fullträffar