måndag 23 november 2020

Vägen tillbaka

- Föreningsresan med Anna & Emil  

Tanken var att Partille Cup skulle anordnats för 50:e gången. Jubileumsåret skulle verkligen bli något extra. Ett globalt virus ville dessvärre annorlunda.

På sin resa i förenings–Sverige gjorde Anna och Emil Jönsson Haag ett stopp hos den handbollsförening som dominerat hela 2000-talet och som har en bred ungdomsverksamhet ingen kan matcha. 
Den pandemi som 2020 drabbade hela världen har slagit hårt mot många verksamheter. Det gäller även det unika föreningslivet i Sverige, som i en hast blev av med många avgörande inkomstkällor.

Det drabbade bland annat IK Sävehof, som sedan 1970 arrangerat världens största ungdomsturnering i handboll.
Emil och Anna begav sig till Partille, öster om Göteborg, för att ta reda på hur de gått vidare, vad som gjorts för att ersätta en för föreningen avgörande inkomst.
Klubbens klubbdirektör Stefan Albrechtson berättar om att det varit enormt tufft och vad som gjorts för att överleva och att känslan klubben blivit stärkt utifrån rådande läge. Vidare pratar tränare och ledare om det tråkiga i att behöva ställa in tävlingar och matcher.
Anna:
– Det svenska föreningar har upplevt i och med Corona är något ingen trodde skulle hända. Tur att eldsjälar kliver fram, det ideella arbetet blir ännu viktigare.
De båda är imponerade över den förmåga till överlevnad som den gulsvarta handbollsklubben visar.
Som Emil konstatetar:
– Det är ändå skönt att våra föreningar kan vara något att luta sig mot i tuffa tider.

 

FAKTA: IK Sävehof

Bildad: 1950.
Har på dam– och herrsidan vunnit totalt 20 SM-guld.
Utsågs 1989 till Årets Förening av Riksidrottsförbundet.
Arrangerar sedan 1970 Partille Cup, en turnering med flera tusen deltagare från hela världen som spelar på olika runt hela Göteborg med omnejd.