måndag 23 november 2020

Ett lag av röster

– Föreningsresan med Anna & Emil

Solen sänker sig över Södermalm, de faluröda byggnaderna från 1700-talet och den vackra norska Kronprinsesse Märthas kirke. Här är ännu ett stopp på Anna och Emil Jönsson Haags föreningsresa, som genomförs och dokumenteras tillsammans med ideella Folkspel.

I kyrkan, med vackert målade fönster som bakgrundskuliss, väntar Katarina Hellberg och hennes damkör SALT.
Ett 30-tal tjejer är på plats för att backa upp Anna och Emil i ett sammanhang de sistnämnda långt ifrån känner sig helt bekväma med. Åtminstone till en början. Att ställa sig på startlinjen mot världseliten i längdåkning var en sak att utmana sig själva i den svåra konsten att sjunga en annan.

Nu har vi inte för inte att göra med två vinnarskallar. Dessutom finns det musikaliska ådror och en viss erfarenhet sedan tidigare hos de båda.
– Jag spelade fiol och piano i ungdomen och kan till och med läsa noter. Dessutom sjunger min lillasyster Sofia i kör sedan många år. Hon sjöng tillsammans med Emil då hans syster gifte sig, berättar Anna.

Ett äkta skidåkarpar stämmer in i såväl Sky Falls, ledmotiv i James Bond-filmen från 2012, som 60-talsdängan med Monica Zetterlund,”Sakta vi går genom stan”. Kvällens två gäster får vara de bärande rösterna, uppbackade av ett magiskt samspel av övriga i kören.
Tillsammans löser de inblandade uppgiften med beröm godkänt.
Efteråt är Anna och Emil lyriska.
Över hur synkade medlemmarna i SALT är.
Över att vårt föreningsliv sträcker sig även bortom omklädningsrum, svett och tidsjakt.
Över det adrenalinpåslag ett körbesök kan uppbringa.
– Shit vad duktiga de är. En häftig upplevelse, säger en imponerad Emil och får medhåll av sin hustru:
– Jag får sjukt mycket endorfiner av att sjunga. Det här också en förening, Folkspel finns med i ett föreningsliv som attraherar alla.

FAKTA: Damkören SALT

  • Startades i Stockholm 2003 med Katarina Hellberg, till vardags läkare, som dirigent.
  • Är i dag uppemot ett 40-tal medlemmar, som träffas och tränar en dag i veckan.
  • Har spelat in två skivor, Årets Julklapp 2011 samt Solskur 2017.
  • Varit ute på ett antal turnéer, bland annat i USA, Kina, Förenade Arabemiraten och Finland. Dessutom återkommande framträdanden på västkusten och i Dalarna.
  • Ambitionen är att sjunga en så varierad reportrar som möjligt.