måndag 23 november 2020

Lotter för miljoner

– Föreningsresan med Anna & Emil

I den förtrollande uppländska skogen reser sig en faluröd byggnad i två våningar. Här finns allt – och mycket därtill – en välmående idrottsförening för barn och vuxna behöver.

Förutsättningar för klubbstugan har en unik trotjänare skapat några mil bort och utanför en Coop-butik på gågatan i tätorten Rimbo.
Där har eldsjälen Thord Andersson genom alla år haft sin hemmaplan och ihärdigt tillhandahållit Bingolotter och Sverigelotter till tusentals trogna köpare.
Där finns äkta skidåkarparet och ideella Folkspels ambassadörer, Anna och Emil Jönsson Haag, på besök för att med egna ögon se hur en vardagshjälte verkar för att alla andra i den lokala föreningen ska må bra.
Ett från båda sidor mycket uppskattat, givande och varmt möte – och en snabbutbildning i hur man hanterar en framgångsrik försäljning av lotter.

På köpgatan – med lokaler som Roslagens Sparbank och Husaffären – får både Emil och Anna praktisera framför en som vet och kan. Med blandad framgång, kan vi väl avslöja.
– Inte för högljudd och inte ta för mycket plats, är goda råd Andersson delar ut till olympiska medaljörer.
Anna följer dem.
Emil gör tvärtom.
– Nu är det bara tre vinstlotter kvar, skriker maken Haag Jönsson högt. Och blir snabbt av med dem.

Thord har genom åren dragit in uppemot tolv miljoner till sin kära förening, Rånäs Orienteringsklubb. Även bland kunderna finns det stora vinnare.
– Jag sålde min första bingolott 1992. Det har sedan dess blivit en som vann 3,5 miljoner, fyra bilar i vinst och tre miljonvinster, berättar han samtidigt som Emil ropar efter växel till en nyfunnen konsument.
Det nästan ofattbara överskottet har till stor del använts för klubbstugan i Rånäs, som 1995, med Bingolottopengar, köptes loss av Roslagens västra pastorat och som idag är hem för orienteringsklubben. Och även temporär bostad för andra föreningar.
– Vi har 18 sängplatser vid exempelvis träningsläger med övernattning. Vi har utrymme för 72 sittande gäster. För två år sedan investerade vi i bergvärme, vilket halverat vår elkostnad.

Allt gjort med lottpengar?
– Allt gjort med lottpengar, svarar Thord.
Tolvmiljonersmannen från Rimbo och Rånäs.

 

FAKTA: Rånäs OK & Thord Andersson

  • Klubben bildades 1950 och är sprungen ur Rånäs IF.
  • Har 250 medlemmar från sex år och uppåt.
  • Arrangerar den traditionella Rånässtafetten.
  • Thord har sålt lotter från ideella Folkspel under 28 år och antalet uppgår till över 570 000.
  • Han inledde sin tid i föreningen 1957, då som aktiv orienterare.
  • Genom åren har Andersson haft de flesta uppdrag som ingår i en förening.