måndag 23 november 2020

Att utmana alla hinder

– Föreningsresan med Anna & Emil

Att ta sig snabbast från start till mål genom fysisk och mental styrka har varit vardagsmat för Emil och Anna Haag Jönsson. Något tuffare blev det för längdskidåkarparet att ta sig an hinder längs banan, genom smidighet, rotation och hopp.

En hållplats för Föreningsresan genom Sverige är Street Mentality Parkourklubb i Stockholm. Klubbens grundare och ansvariga ledare Jesper Eriksson och Måns Rudfeldt startade verksamheten för fem år sedan och idag är klubben en av landets största, med fokus på att främja spontanidrotten.
– Vi skapar miljön, ungdomarna utformar aktiviteten, säger Jesper Eriksson som är utbildad idrottslärare och med en silvermedalj från EM i Tricking 2014. Därtill var han finalist i Ninja Warrior Sverige 2015.
Det är en av de sista septemberdagarna och platsen är Bergshamra norr om Hagaparken, som ligger inbäddad i höstsolen. Här visar Måns Rudfeldt prov på vad som är möjligt att göra efter att ha tränat Parkour/Freerunning och Tricking i över tio år. Vid 23 års ålder är han en levande legend inom sporterna och var först i Sverige med en backflip med trippelskruv ifrån 1 ben – en Triple cork.

Utgångspunkten för verksamhet är att idrott är till för alla – oavsett vem du är, vad du har för bakgrund eller ekonomisk situation har du rätt till att röra på dig – därför håller klubben sina kostnader så låga som möjligt. Idag har klubben runt 500 medlemmar och av dem är 60 utövare med utan att behöva betala medlemsavgiften.
– Deras ordspråk borde vara ”vi löser det” för det verkade verkligen inte finnas några som helst hinder i någonting. Alla var välkomna, fanns det hinder för något barn eller ungdom skulle kunna delta så löst de det, säger Anna Haag Jönsson.
Street Mentality Parkourklubb strävar efter att bedriva organiserad spontanidrott och för att nå dit krävs det att alla barn och ungdomar har en gemensam grund med rörelser, samma säkerhetstänk och följer klubbens regler.
– Det är därför är träningarna välplanerade, organiserade och hårt strukturerade till en början för att sen bli friare ju längre terminen går, säger Jesper Eriksson som lyfter fram att alla träningar leds av utbildade och engagerade tränare.

Sundbyberg kommun står för lokalen där Anna och Emil får testa på parkour. På mattorna bredvid trampolinerna tränar en stor barngrupp för fullt med stor iver.
– Parkour är en fantastisk idrott. Det är rörelseglädje, kroppskontroll, kondition - allt! Alla barn borde få köra parkour på schemat i skolan, för det är en fantastisk grund för all framtida idrott, säger Anna Haag Jönsson.
Jesper Eriksson menar att genom att använda parkour vill de medverka till att stärka barn och ungdomars psykiska, fysiska och sociala självkänsla utifrån individens behov och styrkor.
– Glädjen vi såg hos ledarna och barnen gör att hela auran i hallen var välkomnande, positiv och fylld med värme – precis så som vi känner att idrott ska vara, säger Emil Haag Jönsson.

FAKTA: Street Mentality Parkourklubb

  • Bildad: 2015 av Jesper Eriksson och Måns Rudfeldt.
  • Verksamhet i Stockholm stad: Farsta, Älvsjö, Sundbyberg och Ursvik.
  • Säsong: Året om.
  • Övrigt: Verksamheten i Stockholm stad - Farsta, Älvsjö, Sundbyberg och Ursvik.
  • Webbsida: www.streetmentality.se