torsdag 24 september 2020

Handboll med samma förutsättningar

stefan-lovgren-handboll-folkspel-819x478.jpg

 

Ojämlikt mellan idrotter

I svensk ishockey är elitverksamhet och landslag för damer och herrar totalt skilda världar. I fotboll är skillnaden också tydlig – vilket då och då leder till debatt och konflikter. Men i landslagshandbollen satsas det lika stora resurser på kvinnor och män. Det kommersiella arbetet och arrangemangen av hemmalandskamper sköts sedan sju år tillbaka i ett gemensamt bolag.

Förre världsspelaren Stefan Lövgren är vd för Svenska Handbollslandslaget AB.
– Herr- och damlandslagen har samma förutsättningar. Lika antal dagar vid landslagssamlingar, samma antal ledare och likställd ekonomisk ersättning, säger Stefan Lövgren.

Det innebär lika mycket betalt per dag i landslaget och samma prestationsbonus för avancemang till mästerskap och för medaljer.

Landslagen presterar likvärdigt på planen också. 

Herrarna – rentav ett av det bästa landslagen vi haft på 2000-talet, OS-silver-gänget från 2012 medräknat – håller som bäst på att spela VM i Danmark/Tyskland. Damerna hade sitt mästerskap i december.

Går det att mäta vad det betyder intressemässigt och kommersiellt att landslagen spelar i de stora mästerskapen?
– Ja, man kan mäta hur många som ser mästerskapen på tv, hur många bilder och artiklar som publiceras i tidningar, i print och digital, och på sociala medier. På så vis kan man räkna på ett värde i absoluta siffror för våra partners som exponeras i samband med landslagen, säger Stefan Lövgren och fortsätter:

– Men sedan finns det minst lika viktiga känslomässiga värdet av att associeras med ett varumärke som står för jämställdhet, fair play och så vidare. De värderingarna är handbollens absoluta styrka.

 

Handboll- en jämställd idrott

Det är en jämställd sport även i antalet spelare i landet. 50 procent tjejer och 50 procent killar, enligt statistik från Svenska Handbollförbundet.

Hur påverkas intresset för att börja spela handboll av att landslagen är med i de stora turneringarna och går långt?
– Det påverkar absolut. Den effekten märker många klubbar. När det går bra för våra landslag är det fler barn som vill komma och prova på. Och jag vet att det finns skolor som passar på att lägga in handboll i idrottsundervisningen när eleverna har kunnat se landslagen spela EM eller VM på tv. På så sätt är landslagens spel i de stora mästerskapen viktigt för att säkra kommande generationers handbollsspelare. Den tydliga målsättningen är att kvala in till alla stora mästerskap.

Utfallet sedan sommaren 2008 är att Sveriges damer har kvalat in till 13 av de 14 EM-, VM- och OS-turneringar som spelats. Herrarna har under samma period tagit sig till 12 av 14 mästerskap. Och lagen har tagit två medaljer var sedan 2008.

 

Stefan Lövgren- en av världens bästa

Det är inte som förr. Stefan Lövgren var själv en av världens bästa handbollsspelare under en unik epok när Sveriges herrar var medaljörer i nästan varje mästerskap. 1990-2002 samlade Bengt Johanssons landslag ihop sex guld, fem silver och två brons i OS, VM och EM. Under samma tid var damlandslaget långt ifrån världstoppen. De lyckades kvala in till hälften av mästerskapen och tog aldrig några medaljer.

Nu är bilden en helt annan. Herrlandslaget har de senaste åren varit på uppgång från den svacka som kom efter storhetstiden. Damlandslaget har stadigt stärkt sin position i världshandbollen och är sedan tio år tillbaka lika konkurrenskraftigt som herrlandslaget.

Stefan Lövgren:
– Damerna har gjort en jätteresa de senaste 15 åren. Förut låg herrarna resultatmässigt före men nu är det verkligen jämnt, även när det gäller förväntningar på landslagen. Men om man tittar på profiler och stjärnstatus har kvinnorna rentav passerat männen. Bella Gulldén är den kändaste svenska handbollsspelaren idag.