onsdag 11 november 2020

Man förstår verkligen vad lotterna betyder för många

Anna och Emil Haag provar att sälja bingolotter

Ta två av landets främsta skidåkare – Anna Jönsson Haag och maken Emil Jönsson Haag, med både OS- och VM-medaljer i bagaget – och placera ut dem i Rimbo, en liten ort i Uppland med cirka 5000 invånare. Ge dem sen i uppdrag att sälja så många Bingolotter som möjligt. Självklart tävlar de mot varandra.

– Ganska snart blev det tydligt att Emil valde en mer aggressiv stil. Han gick fram lite som en bulldozer där på torget, berättar Anna.

 

Säljtips från den lokala eldsjälen Thord Andersson 

Hon själv valde en mjukare framtoning, delvis inspirerad av Thord Andersson, den lokala eldsjälen som brukar sälja Bingolotter i Rimbo. Att på nära håll följa de eldsjälar som lägger mycket av sin tid på klubben och på lotteriförsäljningen var inspirerande för paret. Det handlar inte enbart om att kränga, det handlar om att bygga ett förtroende.

– Man får en helt annan respekt för alla de som säljer lotter, och respekten ökar ju när man förstår vad dessa lotter betyder. Jag sålde själv lotter för min klubb när jag var liten, men det är först nu man verkligen förstår hur viktiga de här intäkterna är för många föreningar, säger Anna.

Maken Emil körde med en mer högljudd taktik när han sålde Bingolotter och utnyttjade hela torget som spelplan. Något som innebar vinst för honom.

– Det kändes som en naturlig roll för mig att vara lite mer framåt och springa omkring och ropa. Men ska man se på lång sikt så tror jag inte att min taktik är så värst hållbar. Det är nog bättre att arbeta på det där långsiktiga förtroendearbetet, erkänner Emil.

 

Vad använde du för försäljningsargument?

– ”Vinst varje gång!” Och det stämmer ju, för även om du inte vinner något på själva lotten du köper, så blir det ju ändå vinst för den förening som du köper lotten av. Så du stöttar klubben och medlemmarna oavsett, något som ger en bra förståelse för hela kedjan, säger Emil.

Det råder ingen tvekan om att svenskt föreningsliv har varit betydelsefullt för dem båda. Emil praktiskt taget föddes in i Årsunda IF (Sandviken) och Anna började åka skidor i Orsa IF som 7-åring. Att de blev elitidrottare ingick inte i någon uttänkt plan, utan den utvecklingen kom naturligt efter hand.

 

Föreningslivet bygger på glädje och gemenskap

– Föreningslivet utgör ju själva grunden för vårt idrottande inser man nu. Vi har fått uppleva en gemenskap och en trygghet som vi nog inte hade fått annars. Visst har vi älskat att åka skidor, men framför allt har vi ju haft roligt, hittat vänner och delat en värme och en tillhörighet, säger Anna.

Och just den där gemenskapen som bygger på glädje, och som kan skapas av eldsjälar tror Emil är receptet på att just de lyckats med sin skidåkning. Delaktighet, vänner och trygghet i en förening är något som de också önskar att sonen Harry ska få uppleva i framtiden.

– Trygga barn mår bra, och fungerar bättre i samhället. Det är därför ett fungerande föreningsliv är så viktigt, säger Anna.

Emil må ha vunnit över Anna när det gäller BingoLottoförsäljning, men om paret skulle ge sig ut på en lång tur i skidspåret vågar Anna utropa sig som vinnare. I ett kort lopp är det dock Emil som glider över mållinjen fortast.

 

Vad har ni för försäljningstips till alla där ute som säljer lotter?

  • Tänk på att man bidrar till något bra och att lotten är mer än något man kan vinna pengar på.
  • Ha många lotter med dig.
  • Var glad & trevlig.
  • Och glöm inte: ”Vinst varje gång!”