torsdag 01 oktober 2020

Bröt nacken som 18-åring - nu arbetar Elin som tränare

Hon drömde om medaljer och mästerskap. Men så hände det som inte fick hända. Elin Härkönen var bara 18 år när hon bröt en halskota.

Elin hade sin framtid utstakad. Trodde hon. Hon levde för voltige, en gren av ridsporten där man utför gymnastiska övningar på en galopperande häst till egenvald musik. Fallet tog illa och Elin stelopererades på Ademiska sjukhuset i Uppsala och hon minns än i dag vad läkaren sa: ”Du kan glömma ett aktivt liv.”
– När jag låg där så såg jag mig själv gå igen. Så från första stund började jag tänka hjärna till muskel. Jag började föröka vicka på tårna och till slut kunde jag det, en gång kunde jag vicka foten och en dag böja benet, säger hon, och fortsätter:
– Jag tjatade på läkaren att få prova att ställa mig upp. ”Nej, nej Elin det går inte”. Säg inte att det inte går, låt mig prova. Ingen ska tala om för mig vad jag kan eller inte kan göra.

"Jag hade överlevt något som inte ska gå att överleva".

Elin Härkönen,
om att hitta motivationen för att komma tillbaka.

Tog sig tillbaka

Elin gav sig aldrig. Genom Ridsportsförbundet, en medlem av Folkspel, fick hon ett stipendium för att kunna åka till en av världens bästa Rehabkliniker.

I dag driver hon ett eget företag där hon arbetar som PT. Hon sysslar även med Obstacle Course Racing. 2018 tog hon EM-guld, den där efterlängtade internationella medaljen.

Under 2021 har Elin synts i Elitstyrkans hemligheter på TV4. Hon driver även sitt Instagramkonto med nästan 100 000 följare där hon dagligen inspirerar till mer rörelse i vardagen, @breakitandyouwillmakeit.   

Visste du att BingoLotto och Sverigelotten är lotterier från Folkspel? Genom att välja dem stöttar du föreningslivet. Mer om våra lotterier här.