”Avgörande att alla bidrar”

onsdag 10 november 2021

Hon blev en av världens bästa längdskidåkare – men kunde lika gärna utvecklats till en slalomåkare av högsta klass. Eller en fiolvirtuos att njuta utav. Föreningslivet erbjöd många alternativ.
– Däremot hade jag aldrig blivit en fotbollsspelare att tala om, säger Anna J Haag och ler.

Anna Jönsson Haag framför timmerstugor med lekande barn i bakgrunden.

Årets överskott från Idella Folkspel till landets föreningsliv uppgår till 352 miljoner. Totalt har det sedan starten inneburit ett tillskott på över 17 miljarder, som föreningar och organisationer tjänat på att sälja Bingolotter och Sverigelotter. En som vet att det gör skillnad är en av våra största vinteridrottare genom tiderna.

– Helt fantastiskt och pengar som utan tvekan gör skillnad. Föreningslivet är en rörelse där alla har rätt att delta och för att det ska fungera krävs ett stort engagemang från väldigt många. Det kan handla om att köpa lotter, ta plats i cafeét eller vara behjälplig med skjuts. Avgörande är att vi så många som möjligt bidrar. Det faktum att Folkspel genererar varenda krona i överskott tillbaka klubbar och organisationer är anledningen till att jag 100-procentigt står bakom deras verksamhet.

Uppväxten i Orsa handlade till stor del om föreningsliv. Anna Jönsson Haag – med fyra olympiska medaljer och lika många pallplaceringar på VM – känner naturligtvis lite extra för den idrott som tog henne till världseliten. På något vis är längdskidåkning också en symbol för det genuina, för ideella krafter som langar blåbärssoppa, lägger sin själ i vallaboden eller monterar den takbox som krävs för att ta sig till träningar och tävlingar.

– Jag kom tidigt i kontakt med föreningslivet, var nog bara fem, sex år. Hela familjen var engagerad och aktiv, så det blev helt naturligt. Jag höll på med alpint, längdskidor, orientering och fotboll under min uppväxt. Ska jag vara ärlig var den sistnämnda sporten ingen jag behärskade. Jag rörde i princip aldrig bollen. Bredvid idrotten gick jag i musikskola med fiol som första instrument.

Bakom Anna fanns hela tiden pappa Åke, mamma Yvonne och syster Sofia. Även om sladdisbrorsan Björn gjorde att en av föräldrarna fick fokusera på ansvaret en nyfödd och liten kräver.

– De var alla engagerade i Orsa IF och Orsa SK, där jag var med. Inte minst pappa, som jag skulle beskriva som en symbol för ordet eldsjäl. Han fanns alltid med i bakgrunden, men hade aldrig några intentioner att fronta sig själv, utan var med för att hjälpa mig och alla andra.

Som till stor del var Annas kompisar och klasskamrater. Där och då tog behovet av föreningslivet fart.    

– Utöver skolan fanns det inte så mycket mer utrymme än föreningslivet. Det var där jag tillbringade min fritid och umgicks med mina vänner. Det jag kan sakna mest efter att elitkarriären tog slut är gemenskapen, som var en stor del även om vi tävlade på högsta internationella nivå och där det alltid fanns konkurrens med, säger Anna och fortsätter:

– Sedan var den olika varm och omfamnande från säsong till säsong beroende på ledarskap. En del var helt magiska på att se alla, vilket för mig är den kanske viktigaste ledaregenskapen och en pusselbit som måste finnas med inom all form av föreningsliv, andra var mindre framgångsrika i just den delen. Jag har nyligen börjat i en grupp som tränar crossfit, där jag åter hittat den där känslan av att vara med andra, ingå i ett sammanhang, känna en tillhörighet.

Familjen Jönsson Haag består av ytterligare en av världens främsta skidåkare som aktiv. Tillsammans med Emil Jönsson Haag har Anna sönerna Harry, två år, och senaste tillskottet, Helge, född sommaren 2021.

Anna Anna Haag idrottsförälder.

Med den bakgrund som finns har två aktiva föräldrar naturligtvis funderat på framtiden för sina barn. Inte minst det föreningsliv som gett dem båda så mycket.

– Att bli ledare framöver ser jag som en självklarhet. Sedan kanske det inte är optimalt att vara det för sina egna barn. Om det blir så ser jag mig gärna i den roll som min pappa hade, det vill säga någonstans i bakgrunden. Stötta och pusha, men låta barnen finna sin egen väg.  Barnen ska styra oss, inte vi dem. Sedan är det givetvis underbart att ha förmånen till en fritid tillsammans med hela familjen, som också främjar glädjen till rörelse.

Precis som de flesta av oss har Anna och familjen också påverkats av virus som överskuggat allt annat i världen sedan i början av 2020. Inte minst föreningslivet med inställda tävlingar, träningar, matcher, verksamheter av olika slag.

– Jag tror det kan komma att tid att bygga upp det vi hade innan pandemin, det kommer inte gå av sig själv utan kräver att vi alla bidrar med vårt engagemang. Föreningslivet måste även i framtiden kunna erbjuda alternativ där alla är välkomna.

Exempelvis längdskidor, slalom, fotboll och fiol.

Vi ger allt tillbaka till föreningslivet. Läs hur det har gått för ditt län.