Allt om ett av Sveriges mest populära kortspel - Bridge

torsdag 29 december 2022

Bridge är ett av världens mest spelade kortspel. Vad det är som gjort bridge så populärt är kanske att det kräver ett stort mått av partnerskap och samarbete men antagligen har det nog också en del att göra med den slump och överraskning som spelet bjuder på.

Kortlek på träbord

Så spelar man bridge

Bridge är ett populärt kortspel som har spelats i århundraden. Det är ett kortspel som oftast involverar fyra spelare, som är uppdelade i två lag med två spelare i varje.

Varje spelare får tretton kort och målet är att vinna så många poäng som möjligt, i varje hand. De som spelar sitter mitt emot varandra och utgör paren nord/syd och öst/väst. I bridge kallas lagen för par. Det är viktigt att veta att det är just den breda jargongen som är det som skiljer bridge från många andra kortspel.

Inledningsvis är reglerna i bridge ganska enkla men de blir snabbt alltmer komplicerade och det finns många faktorer man som spelare behöver ta hänsyn till – såsom budgivning, poängberäkning och andra former av regler. Krångligt men kul, helt enkelt!

Bridges popularitet i Sverige

I Sverige är bridge ett mycket populärt spel och då särskilt bland äldre. Här finns många bridgeklubbar och det anordnas turneringar runtom i hela landet, där många bridge-spelare deltar regelbundet för att mäta sina kunskaper mot varandra och ha roligt tillsammans.

Äldre kvinna som spelar kort i utomhusmiljö

Svenska Bridgeförbundet är en av Folkspels medlemmar

Svenska Bridgeförbundet är nationellt styrande organ för spelet och faktum är att det är just de som arrangerar många av evenemangen och turneringarna under året. Svenska Bridgeförbundet är faktiskt också en av Folkspels medlemmar. Det innebär att de är med och tar del av allt överskott som våra produkter – bland annat Sverigelotten och BingoLotto, är med och skapar. Köper du någon av våra lotter kan du alltså välja att ge ditt överskott till just Svenska Bridgeförbundet. Här kan du lära dig allt om hur du väljer vilken förening du vill ska få överskott från ditt lottköp.

Bridge spelas på hög nivå i Sverige med många professionella spelare som tävlar i internationella turneringar. Svenska Bridgeförbundet har en stark närvaro i European Bridge League och landslaget har haft stora framgångar i internationella tävlingar.

Förutom att vara populärt bland äldre är det faktiskt också så att bridge blivit alltmer populärt bland yngre generationer i Sverige. Många skolor och universitet erbjuder bridgeklubbar och lektioner, och det finns till och med ungdoms-bridgeturneringar runtom i hela landet.

Sammantaget är bridge ett mycket populärt och välrespekterat spel i Sverige, med en stark närvaro i både den sociala och tävlingsscenen. Det är ett bra sätt att umgås, träna sinnet (för den som vill ha tips på andra former av hjärngympa så bjuder vi på det här) och ha kul för människor i alla olika åldrar.

Är du intresserad av läsa mer om eller kanske att testa på bridge? Kanske blir du en av deras nya medlemmar!