måndag 15 mars 2021

Clara Henry: ”alla borde hitta sin inre eldsjäl”

aretseldsjal-clarahenry-819x478.jpgGenom åren har Folkspel och Årets Eldsjäl haft en rad goda ambassadörer. 2021 är Clara Henry programledare för Eldsjälsgalan.
– Otroligt roligt och ärofyllt, säger TV-profilen.

Genom åren har ett antal profiler medverkat som goda ambassadörer av Årets Eldsjäl. Exempelvis genom att leda Eldsjälsgalan, medverkat som prisutdelare eller som helt enkelt valt att lyfta det ideella ledarskapet i olika sammanhang. Sanna Kallur, Ida Björnstad, Anna och Emil Jönsson Haag, Helen Alfredsson, Frida Nordstrand och Tobias Hysén är några namn att nämna genom åren. I april 2021 leds galakvällen av Clara Henry med bland andra förre elitdomaren Jonas Eriksson som side-kick.

Gemensamt är en bakgrund inom föreningslivet och en medvetenhet om vad en eldsjäl, en ideell vardagshjälte betyder.
– En eldsjäl är ju någon som hittat sitt kall, på något sätt. Någon som brinner för något och som osjälviskt lägger ner tid, energi och pengar på just detta. Tycker att alla borde hitta sin inre eldsjäl, säger Clara Henry, programledare, föreläsare och skådespelare. 

Se filmen om Thord Andersson, eldsjälen som dragit in 12 miljoner till sin förening.

Att inte passa in

Som de flesta i barn– och ungdomsåren höll även Clara på med fritidsaktiviteter.
– Under hela min uppväxt var jag aktiv i olika idrottsföreningar! Först tennis, sen friidrott. I min friidrottsklubb, Mölndals AIK; brukade vi stå i målet på Göteborgsvarvet och dela ut kexchoklad och banan till löparna. Man fattade tidigt hur viktigt det var, eftersom allt överskott från varvet går till friidrottsklubbarna i Göteborg. Det betyder ju otroligt mycket för barn och ungdomar att vara med i föreningar, både för att hitta roliga grejer att göra på fritiden men kanske främst känslan av gemenskap. Mina högstadieår var rätt jobbiga när det gällde just gemenskap, jag kände ofta att jag inte passade inte, och att då kunna åka till friidrotten efter skolan var en räddning. Det har format den jag är idag. 

Laget.se står bakom Årets Eldsjäl

Även föreningssajten laget.se – landets största föreningssystem som verkar under visionen ”Fler i idrott” – har valt att stå bakom Årets Eldsjäl. De ser samarbetet som en naturlig koppling mellan föreningslivets eget lotteribolag och sin egen verksamhet.
– Utan de ideella krafterna och alla eldsjälar som finns där ute fungerar inte svensk idrott. Därför är det så otroligt viktigt att dessa krafter lyfts fram vilket de gör inom ramen för Årets Eldsjäl. Det är dels viktigt att dessa personer känner uppskattning för den oerhörda insats de bidrar med, men minst lika viktigt är också att samhälle och beslutsfattare exponeras för detta och får en förståelse för vilken kraft svensk idrott är, säger Oskar Gustafsson, marknadschef på laget.se.