Clara Henry: ”Härligt och ärofyllt att få komma tillbaka”

torsdag 10 februari 2022

Clara Henry, programledare för Året Eldsjäls Galakväll

Två härliga utmaningar väntar programledarprofilen Clara Henry i mars. Först Vasaloppet, därefter galakväll med Årets Eldsjäl.

På SVT Play kan vi följa dokumentärserien ”Clara Henry – Revanschen”. I Vasaloppsdebuten bröt hon efter sex mil. Så ska inte ske denna första söndag i mars. Hårdträning under en lång period med längdskidexperten Mattias Svahn ska ta Clara hela vägen från Sälen till Mora.

Därefter väntar ett nytt angeläget uppdrag. Precis som 2021 ska Clara Henry leda det vi kallar årets viktigaste galakväll, aftonen då våra eldsjälar ska hyllas.16 mars på Cirkus i Stockholm är det dags.
– Kul, härligt och ärofyllt att få komma tillbaka. Det ska bli väldigt roligt, säger hon.

För Ideella Folkspel som arrangerar Årets Eldsjäl är det naturligtvis en stor ära att kunna presentera en av landets mest uppskattade TV-profiler som vår galadrottning även i år.

Varför är det ett uppdrag som tilltalar dig så?
– Jag är inte helt säker själv, det är en känsla jag har. Att det är så mäktigt att få möta dessa lokala, relativt osynliga hjältar som gör så otroligt mycket för unga inom föreningslivet. Jag blir som en stolt mamma. Och jag har inte ens barn så jag borde inte veta hur det känns. Men klart man vill tacka ja till ett sånt uppdrag.

Med tanke på den pandemi som vänt upp och ner på hela vår tillvaro i två års tid, är denna kväll kanske viktigare än någonsin. Inte minst har föreningslivet drabbats hårt och i många fall rapporterat om att många barn och unga helt enkelt lämnat/inte kommit tillbaka efter inställd verksamhet.

Clara:
– Det är ju supersorgligt. Måste varit sjukt kämpigt för föreningarna, att hålla i gång trots restriktioner och bortfall.

I det läget är det naturligtvis ännu viktigare med eldsjälar, våra vardagshjältar, en unik kategori ideella individer som Clara Henry beskriver på sitt eget härliga vis.
– En empatisk, inkluderande, livsglad person som är närmast synsk. Som liksom förstår vad folk behöver eller känner utan att de alltid behöver säga det högt. Och som gärna ordvitsar. Personer som kan dra spontana ordvitsar är ju generellt bättre människor än vi andra, det är sen gammalt.

På Cirkus i Stockholm ska Clara Henry åter se till att de hyllas. I årets viktigaste galakväll och med ett fullföljt Vasalopp i ryggen.