fredag 09 september 2022

Clara Henry vill att fler nominerar sina eldsjälar

Nu är det klart. Programledaren Clara Henry leder inte bara Årets Eldsjäls Galakväll 2023 - hon är även ansiktet utåt när årets nominering öppnade upp.
– Vänta lite. Det är jag som är oerhört glad och tacksam över att åter fått förfrågan och möjlighet.

Den 8:e september öppnade Årets Eldsjäl upp för nomineringen i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och även Årets Idrottsförening som är ett samarbete med Riksidrottsförbundet.
Samma dag började filmen med Clara Henry att rulla, där Clara uppmanar svenska folket att nominera sin eldsjäl.

Förutom nomineringsfilmen är Clara även klar för att leda kommande gala.
I maj 2023 är det åter dags för Årets Eldsjäls Galakväll, aftonen då Folkspel och förenings-Sverige ska hylla alla de vardagshjältar som gör en unik folkrörelse möjlig, festen där vi sedan 2008 lyft ideella krafter.
Det vi anser vara årets viktigaste gala ligger i den tryggaste av famnar. 
Clara Henry ledde den med bravur på Vasateatern 2021.
Clara Henry strålade i samma roll på Cirkus 2022.
Clara Henry har uppdraget i vår huvudstad även 2023.

I samband med en inspelning inför galan frågar vi naturligtvis vad som får en mycket eftertraktad medieprofil att anta rollen ett tredje år i följd.
– Årets Eldsjäl med tillhörande gala betyder så mycket för så många. Jag ska ärligt medge att jag inte kände till att Folkspel var och är en ideell organisation innan jag var med första gången. Nu vet jag hur mycket arbete som görs för föreningslivet. Ekonomiskt och genom att hylla de som verkligen förtjänar det.  
Vi befinner oss en skönt ruffig boxarmiljö och i samma byggnad som Kungliga Tennishallen. Här pryds väggarna pryds av pugilister som exempelvis Mike Tyson, Anders ”Lillen” Eklund och Dolph Lundgren, här återfinns Stockholmsklubben Slagskeppet.

Mellan tagningarna fortsätter Clara:
– Föreningslivet formar oss som människor med hjälp av varma och empatiska eldsjälar. De kunde vi inte ta in som barn, det var inte riktigt greppbart. I vuxen ålder däremot förstår vi betydelsen av deras insatser. Hur vi genom dem lärt oss att bemöta varandra, vad föreningslivet har för innebörd på folkhälsan, såväl fysiskt som psykiskt. Eller som Clara på sitt eget härliga vis definierar en eldsjäl.
– En empatisk, inkluderande, livsglad person som är närmast synsk. Som liksom förstår vad folk behöver eller känner utan att de alltid behöver säga det högt.

Några dagar tidigare har Clara tagit sig den berömda Vasaloppsvägen från Sälen till Mora, som sommartid är möjlig att även springa. Träning är en viktig del för välbefinnandet.
– Det tog 14 timmar. För mig handlar det inte om att jaga placeringar eller tider. Idrott är inte bara en jakt på sekunder eller personliga rekord.

Det är utmaningen i sig som lockar, att stärka den egna självkänslan, klara av något. Jag har alltid varit aktiv. Det kommer med hemifrån. Mina föräldrar löpte mycket. Själv höll jag på med friidrott i Mölndals AIK och tennis med Landvetter TK. Jag föredrar individuell idrott framför lagsport. Sedan följer jag med glädje damlandslaget i fotboll. Och som med varma händer leder årets viktigaste galakväll för tredje året i följd.
– Det finns en oerhörd tyngd i det uppdraget och det är så mäktigt att få möta dessa lokala, relativt osynliga hjältar som gör så otroligt mycket för föreningslivet.

Tillbaka till föreningsliv.