De ger allt för sin förening

onsdag 11 november 2020

Lindome gif fotbollsklubb.

Från en liten förening till en på 650 medlemmar

Det var egentligen Margaretas pappa Harry som började engagera sig i den lokala fotbollen i Lindome, redan 1956På 60-talet tillkom Margaretas man Jan i frivilligkåren och sedan dess har Lindome GIF utvecklats från en liten förening som arrangerade kvartersfotboll till att ha 650 aktiva medlemmar. I dag är man en breddförening och kan skryta med aktiva medlemmar från 6 år, ett damjuniorlag, tre herrjuniorlag och även ett herrlag i division 1.  
– Det har vi våra fantastiska ledare att tacka för  både på herr- och damsidan, säger Margareta Borg.  

 

Älskar fotbollen

Medan Margareta alltid älskat fotbollen var maken Jan egentligen inte så idrottsintresserad från början. Men med tiden fastnade han och de har båda haft olika roller i föreningen under åren.  

– Man måste ju inte vara en sportfåne för att arbeta i en förening – det handlar ju om så mycket mer än bara själva sporten, säger Margareta.  

Både hon och maken Jan är egentligen pensionärer numera men de är inne och arbetar på kansliet varje dag, Jan ideellt som kassör sedan 2006, och Margareta har ett lönebidrag – ”kaffepengar” som hon kallar det – och sitter i styrelsen. Sonen Patrik är den enda heltidsanställda i föreningenhan är anläggningsansvarig på Lindevi IP.  

 

Glädje, engagerade ledare och gemenskap 

– Det är många som inte förstår att man jobbar ideellt, de tycker att vi inte är kloka som lägger så mycket tid här. Men vi drivs av ren medmänsklighet, många barn behöver verkligen ett ställe som Lindevi. De behöver en plats där de bara kan vara, och där de kan få ha roligt tillsammans. Och nu träffar vi många pensionärer som också kommer hit ned, som också behöver gemenskap, säger Margareta.  

Hon berättar med värme om alla engagerade ledare, domare och föräldrar som hjälper till att dra sitt strå till stacken – också de oavlönade – för att skapa en värdefull verksamhet för barn, ungdomar och vuxna 

 

De frivilliga eldsjälarna gör det möjligt

Att det kostar pengar att bedriva fotbollsverksamhet för 650 medlemmar säger sig självt och tack vare de frivilliga eldsjälarna i föreningen är det möjligt. Den senaste stora investeringen är en ny konstgräsplan – med en kostnad på 3 miljoner kronor. Då kom pengar från Folkspel också väl till pass.  

– Pengarna vi får från försäljningen av julkalendern och Bingolotto är jätteviktiga, förra året fick vi in över en kvarts miljon kronor. Vi har ju löpande utgifter hela tiden som många inte tänker på, konstaterar hon.  

Lindome GIF utvecklas ständigt, något som gör att Margareta och Jan fortsätter att brinna för verksamheten. Under nästa år är målet att få in fler kvinnliga tränare och ledarna fortsätter att utbildas i viktiga barnfrågor. Men hon noterar en förändring när det gäller föreningsarbetet.  

– Jag tror att vi har förlorat lite av det sociala engagemang som fanns förr. Nu vill många ha betalt, man vill inte ta samma ansvar och vi märker att en del föräldrar gärna vill köpa sig fria, konstaterar hon.  

Det skulle kunna vara så att Margareta, Jan och sonen Patrik är själva definitionen av eldsjälar. Eller som Margareta konstaterar;  

– ”Egentid” finns inte för oss. Vi lägger hellre vår tid på att skapa möjligheter för alla barnen.  

Och nej, de lär inte lämna sitt arbete i Lindome GIF för lång tid framöver.  

– Min mamma Ann-Marie bakade kakor till alla hemmamatcher fram tills hon var 95 år, så vi lär också fortsätta så länge vi mår bra. Vi har en fantastisk förening som är öppen för alla – och den gemenskapen är guld värd.