"Gittan" - en eldsjäl som varje förening behöver

tisdag 28 februari 2023

I Knäreds IK vet alla vem Birgitta Svensson är. Eller ”Gittan”, som hon kallas. Och hon är inte rädd för att testa nya idéer. För sitt engagemang inom föreningslivet hyllar vi henne med Folkspelspeppen.

Eldsjälen Birgitta Svensson överraskas av Folkspel

I Folkspelspeppen hyllar vi några av alla de tusentals ideella föreningsverksamma personer som finns i vårt land och genom tips från er fortsätter vi vår resa för att uppmärksamma de som gör så mycket för så många andra. Denna gång är det Birigitta Svenssons tur att hyllas.

Birgitta Svensson, 63 år, bor i Knäred. Hon är en allt-i-allo i Knäreds IK, en idrottsförening som erbjuder pickleball, innebandy och fotboll. Hon har varit kassör, anläggningschef, sekreterare, bidrags- och lotteriansvarig, städare och hjälper till i kiosken vid behov. Hon är helt enkelt en sådan där viktig eldsjäl som varje förening behöver. Birgitta och hennes man Sven-Inge har också varit ideella ledare i föreningen. Eftersom Sven-Inge varit ideell ledare i klubben ännu längre tid och nu är ordförande föll det sig naturligt att styrelsemötena i stället hölls hemma hos familjen Svensson. Deras barn har också följt i deras fotspår.

– De har också varit med som ideella ledare i olika funktioner i föreningen, berättar ”Gittan”.

De har också god relation med Folkspel. "Gittan" berättar – Vid ett tillfälle blev det några Bingolotter över som vi inte fick sålt. Så då köpte klubben dem. Det visade sig att en av lotterna gav 500 000 kronor i vinst direkt till klubbkassan.

Pickleball - Mecka i Knäred

Knäreds IK har fyra pickleballbanor, vilket är unikt i Sverige, och har en blomstrande ungdomsverksamhet. 

Pickleball spelas på en bana som har samma mått som en badmintonbana (med med sänkt nät), med ett padelliknande racket och en boll som liknar en innebandyboll. En sorts minitennis, skulle man kunna kalla det.

Och Knäredklubben Pickleball Tigers är en del av Knäreds IK – som förutom pickleball också erbjuder innebandy och fotboll (fast där är seniorsidan just nu vilande).

Flera större turneringar att arrangera med både nationell och internationell prägel finns i sikte kommande år.

– Föreningen fyllde 90 år i fjol och en målsättning man har är väl att den om nio år ska vara en pigg hundraåring, säger ”Gittan”, och skrattar.

 

Så här tipsar du till Folkspelspeppen:

Om du vill tipsa Folkspelspeppen om en person eller förening som förtjänar att hyllas för sitt ideella arbete inom föreningslivet kan du göra följande:

  1. Gå till Folkspelspeppen.
  2. Om du är medlem i en förening eller organisation som säljer lotter från Folkspel har du också chansen att få ditt arbete uppmärksammat genom utmärkelsen Folkspelspeppen.
  3. Fyll i personens eller föreningens kontaktuppgifter och skicka in ditt förslag på en person som förtjänar att hyllas.
  4. Berätta kort om personen och deras ideella arbete inom föreningslivet.
  5. Folkspelspeppen kommer att granska alla inkomna förslag och välja ut personer som de vill hylla och uppmärksamma på sina kanaler.