Så hanterar Patrick Ekwall sorgen
Det är oktober månad och den mest rosa på hela året. Varje år drabbas 8 000 kvinnor i Sverige av bröstcancer och sviterna som följer kan vara svåra att hantera. För en del återgår livet så sakteliga till det normala, för andra blir det aldrig mer sig likt.
Det är en vacker höstdag i Bromma när jag knackar på dörren hemma hos sportjournalisten Patrick Ekwall. Det har gått mer än ett halvår sedan hans älskade fru Hannah hastigt gick bort i sviterna av cancer. En liten dotter, då sju år gammal, förlorade också sin mamma.
Det är så oerhört sorgligt och man undrar om livet någonsin blir sig likt igen?
– Hannah ville att vi skulle fortsätta leva. Hon hade blivit vansinnig om hon såg ner på oss från ovan och vi bara satt i ett mörker och sörjde. Därför är det så viktigt för mig att engagera mig i det här med bröstcancer. Jag vill hjälpa andra genom att prata om det, men också om sorgen. Det är så många som blir drabbade vid ett cancerbesked. Inte bara individen utan också hela familjen utsätts, säger Patrick och fortsätter:
– När vi fick reda på Hannahs diagnos valde vi att vara öppna och dela med oss om allt som hände. Vi märkte snabbt att vi fick en oerhörd respons och att det var många som hörde av sig som både visade och sökte stöd. Hannah var jättestolt över att hennes öppenhet kring sjukdomen fick många att våga höra av sig och prata öppet om sorgen.
Patrick visste redan från början att Hannahs bröstcancer var av den värsta sorten, men valde att hela tiden tro på det positiva. Att hon skulle klara sig.
– Det gjorde vi in i det sista. Allt vände tvärsnabbt. Från att hon stod i köket på torsdagen pigg och glad till att hon somnade in på sjukhus två dygn senare blev till en chock för mig. Helt plötsligt kom jag hem till ett hus med allt som påminde mig om Hannah och dessutom med ett besked till vår dotter Tindra att hennes mamma inte längre fanns. Det var fruktansvärt. Mitt i min egen sorg skulle jag ta hand om allt och vara stark inför min dotter.
Nu har det gått flera månader sedan Hannahs bortgång och livet rullar på hemma i huset i Bromma. Tindra har återgått till skolan och Patrick har hittat lösningar som passar i livet just nu. I familjens bottenvåning bor numera en aupair som tar hand om Tindra när Patrick jobbar, vilket blir en del kvällar i veckan på olika idrottsarenor.
Du är ju ambassadör för Bröstcancerförbundet, varför valde du att bli det?
Jag fick frågan efter Hannahs bortgång och jag blev väldigt stolt och kände att jag kunde göra skillnad. Vad jag däremot inte bara önskade var ett känt ansikte utåt. Jag vill hitta på saker, skapa evenemang och engagera mig ordentligt.
Det innebar bland annat att få idrotten engagerad i frågan eftersom många som håller på med idrott också drabbas eller känner någon i sin närhet.
– Att skänka pengar är ju fint men om man dessutom kan få något för det ger ju ett värde tillbaka. Därför tog vi fram ”Rosa Matchen” där idrottsutövarna spelar/tävlar i tröjor som sedan säljs efter matcherna. Detta är något som kommer leva vidare året om och som man kan göra allt från elit till lägre divisioner. På detta sättet är det roligt att engagera sig när jag ser att det ger så mycket tillbaka.
Är det här något du kommer fortsätta att engagera dig i?
– Jag kommer orka med att vara ambassadör så länge jag känner att jag får vara med och påverka med ideér och engagemang.
Hur tycker du att man ska våga möta någon som befinner sig i sorg?
– Det är viktigt att folk vågar höra av sig när man är i sorg. Man kanske inte vet vad man ska säga, men det finns så mycket annat att prata om. Alla upplever sorg annorlunda, det går inte att säga till någon: jag vet hur du känner”. Man måste få sörja på sitt eget sätt. Vi måste också inse att vi som är kvar fortsätter att leva. Jag blir ständigt påmind om Hannah, om inte annat i Tindra, som är väldigt lik sin mamma.
Patrick berättar också att han tar hjälp utifrån.
– Alla känslor som kommer efter sorgen kan vara svåra att hantera, därför har jag haft oerhörd stor hjälp av en kvinna som är expert på att prata om trauman i livet. Jag kan fråga henne om råd och ställa frågor. Om det är okey att känna på ett visst sätt, inte minst hur jag ska hantera Tindras känslor.
– Ibland vill Tindra prata om sina känslor för att i nästa sekund stänga ner. Jag tror att hennes sorg är ”randig”. Från ett ögonblick i mörker till ett leende över att se en kanin skutta fram. Jag tror att jag också har hamnat där, i en randig sorg, vilket känns bra. Jag tänker väldigt mycket framåt och känner att jag behöver skapa ett lugn och en trygghet för mig och Tindra. Jag är på god väg och jag vet att Hannahs stora önskan var att vi skulle fortsätta leva livet i glädje.
Läs om andra profiler som Erica möter.
Fakta om Sverigelotten
Sverigelotten är en skraplott som ägs av Folkspel, en ideell organisation som har i uppgift att generera pengar till svenskt föreningsliv. 100 procent av överskottet från skraplotterna går till Sveriges föreningar, klubbar och organisationer. 2020 delade Folkspel ut 232 miljoner kronor till svenskt föreningsliv.
Viktigt överskott till kampen mot bröstcancer
2021 är det åttonde året som Sverigelotten och Bröstcancerförbundet gör en kampanj där för varje rosa Sverigelott som säljs går ett extra överskott till kampen mot bröstcancer. Totalt har den rosa Sverigelotten inbringat 4543 403 kronor genom åren och under oktober månad i år blev överskottet 548 523 kronor.
-
Läs mer:
Årets Idrottsförening tema -
Läs mer:
Skapa lagkänsla inför säsongsstarten med roliga aktiviteter -
Läs mer:
Ideell förening