Bingolotterna har varit räddningen

lördag 10 oktober 2020

Fotbollsklubben Färjestadens Goif på en träningsmatch.

Färjestadens GoIF är en stor förening, på en liten ort. I Färjestaden bor cirka 7 000 invånare och den lokala fotbollsföreningen, som bildades 1926, har idag 650 medlemmar. Här har man sålt bingolotter sedan 1993 när programmet började sändas i TV4. Första året fick föreningen in 80 000 kronor, och året efter hela 258 000 kronor. Pengar som varit helt avgörande för den öländska klubben.

Färjestadens GoIF hemmaplan är Tallhöjdens IP och Grövle. Det är här fotbollsföreningens herr-, damlag samt 20 pojk- och flicklag tränar och spelar sina matcher.

En stark eldsjäl 

Klubben har en bred ungdomsverksamhet och ett herrseniorlag som spelar i Div. 4 samt ett damlag som på några år klättrat från Div. 4 till Div. 1.
En av klubbens eldsjälar heter Agneta Jäverskog. Hon var med som spelare från start när Färjestadens GoIF fick ett damlag 1972. Efter spelarkarriären har Agneta varit en viktig del av föreningen, bland annat som styrelsens ordförande under 15 år. Hon har även vart engagerad i försäljningen av bingolotter i föreningen. 
– Det var jag och en till som började med bingolotterna strax efter att programmet började sändas på TV4, sedan har vi hängt i, säger Agneta som varit på besök under en inspelning av BingoLotto.

Det är måndag förmiddag och Agneta är på väg ut med veckans leverans av bingolotter. Tidigare hade man egen försäljning vid stadens köpcentrum men nu säljer två butiker och en bensinmack lotter åt föreningen.

En form av sponsring av föreningen

Det är en viktig inkomstkälla för oss som förening. Butikerna får en blomma som tack till jul, och vid säsongsavslutningen.

Vad har ni använt pengarna till?
Vi äger vår anläggning, som alla fotbollsklubbar gör här på Öland, och med tre gräsplaner och en med konstgräs går det en hel del pengar till underhåll.

Hur har ni skapat engagemang bland medlemmarna att sälja?
Vi riktar in oss framförallt till jul och påsk, då får alla medlemmarna sälja ett kuvert som innehåller sex bingolotter. Det ger mycket pengar in till föreningen. Vi sålde riktigt bra vid jul och påsk förra året, 350 kuvert med sex bingolotter i varje.

Agneta berättar att klubben motiverar de unga spelarna att sälja genom att de som är 12 år får delta i Bullerby Cup och de som är 14 år får åka och spela Gothia Cup. Helt utan kostnad.
Det blir en morot som barnen lätt kan se resultatet av.
Hon är också noga med att skicka mejl till alla som har sålt lotter och där lyfta hur duktiga de har varit.

Vad har du för tips till andra fotbollsföreningar som vill börja sälja bingolotter?
Det gäller att ha någon eller några i föreningen som ansvarar för lottförsäljningen. Jag tycker att man ska försöka att få med någon lokal butik som inte säljer bingolotter själva, på så vis kan de vara med och sponsra genom att sköta försäljningen.
Det gäller att tydligt motivera ungdomarna, att ge en dem en morot. Att de till exempel får matchkläder kan ses se som självklart men att få vara med i en cup blir mer konkret.
Sedan kanske man inte ska sälja varje vecka utan välja ut några tillfällen.

Är du nyfiken på hur din förening kan tjäna pengar? Klicka här.

Samhällsnyttan viktig

Färjestadens GoIF har en lång historia som förening och Agneta lyfter fram hur viktigt ett levande föreningsliv är för samhället.
Det betyder mycket, och gör en stor samhällsnytta. Sista helgen i april börja våra ungdomar seriespelet, vad skulle de annars göra? Nu håller de sig pigga och sysselsatta. Vår förening finns till för alla, och det ska vara billigt att spela fotboll.

Färjestadens GoIF har haft hundratals deltagare i aktiviteter för ökad inkludering i samhället. För föreningen är det här arbetet viktigt, att kunna erbjuda en mötesplats och meningsfull sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid, möjlighet till engagemang och en gemenskap.

Nu ska Agneta iväg och lämna ut bingolotter till butikerna. År 2022 har klubben sålt bingolotter under 30 års tid.
Vi hänger i! Bingolotterna är viktigt för de flesta föreningar och för oss betyder det jättemycket. Under en del perioder har bingolotterna varit räddningen, säger Agneta Jäverskog.

Färjestaden GoIF lottpaket från Folkspel

Det finns många sätt att lägga upp sin försäljning på.
Så här gör Färjestaden GoIF. Antalen gäller per spelare.

Jul: 6 bingolotter, 8 Sverigelotter en julkalender.
Påsk: 6 bingolotter och 8 Sverigelotter.

Läs mer om försäljning av Folkspels lotter här.