Stipendiat Klara Andersson skriver historia

fredag 13 maj 2022

Klara Andersson, porträtt.

Första pristagare, sedan historisk. Det rullar på i racerfart för rallycrosstjejen Klara Andersson.

Svenska Bilsportförbundet har genomfört sin årliga gala. Ideella Folkspel fanns med i Norrköping för att dela ut ett stipendium till en person som arbetar med att lyfta fram unga kvinnliga insatser inom Bilsportförbundet. 2022 gick utmärkelsen till 22-åriga Klara Andersson från skånska Hörby. Ära och ett stipendium på 10 000 kronor landade hos rallycrossföraren.

Några dagar senare blev det klart att Klara kommer att bli historisk då hon ingår i nystartade svenska teamet CE Dealer Team, som blir premiär för ett jämställt lag i VM-sammanhang, då Klara är den första kvinnliga föraren i detta sammanhang.
– Jag känner mig väldigt stolt över att bli den första kvinnan som får köra en hel säsong i rallycross-VM. Det här är utan tvekan det mest inspirerande jag gjort i livet. Jag har mycket att lära, men mitt långsiktiga mål är att bli den första kvinnliga världsmästaren i rallycross, säger Folkspels stipendiat och fortsätter:
– Rallycross och motocross överlag är en fantastisk sport på olika sätt och vis, men ett av dem är att män och kvinnor kan tävla på lika villkor, och att man möter de bästa förarna oavsett vilket kön de har. Så det är bara jättekul att vi kan vara den första jämställda line-upen.

Hon kommer att ingå i ett lag med finska storstjärnan Niclas Grönholm (son till rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm), total VM-trea i fjol med tre individuella vinster och en stark kandidat till att bli mästare 2022.
– Han är en fantastisk förare och jag tror att jag kommer lära mig mycket av honom i år, säger Andersson.

Klara ser fram emot att ratta och hantera en elbil som utvecklar 680 hästkrafter och som gör 0–100 km/h under två sekunder.
– Jag kan inte vänta på att få sätta mig i bilen,
Elbilarna kommer att vara med som uppvisningsklass i samband med EM-premiären i Höljes 2–3 juli.

Första tävlingshelg blir på klassiska Nürburgring den 30–31 juli.

Läs andra artiklar på Föreningsliv