Så tjänade Södertälje SK nästan en miljon

En anrik och klassisk förening har jobbat ihop det största överskottet senaste verksamhetsåret. Södertälje SK har tjänat nästan en miljon – 978 000 – på att sälja lotter från Folkspel. Inte minst tack vare ovanligt pigga pensionärer.

Pojke Södertälje SK ishockey.

Södertälje SK bäst i landet på att sälja lotter. 

LOTTFÖRSÄLJNINGEN SOM GAV SÖDERTÄLJE SK EN PALLPLATS

Bäst i landet. Åtminstone på att sälja lotter från Folkspel. Sedan finns det även ambitioner om fler framtida svenska mästerskap i ishockey. Varje såld lott har alltså bidragit till denna plats på pallen.

Södertälje SK bildades redan 1902, har blivit svenska mästare vid sju tillfällen – senast 1986 – och gett svensk ishockeyprofiler som Mats Waltin, Anders Eldebrink och Stig-Göran ”Stisse” Johansson.

I dag har SSK även damverksamhet och båda lagen spelar för närvarande i näst högsta divisionen.

– Det pengar vi får in genom Folkspels lotter är givetvis ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet. Som ideell förening fördelar vi pengarna utifrån var de bäst behövs, säger Robert Andersson, klubbdirektör i deella föreningen. Läs mer om förra årets överskott här.

FLERA GENERATIONER VAR DELAKTIGA I FÖRSÄLJNINGEN

Bakom säljsuccén ligger ett piggt pensionärsgäng med stora föreningshjärtan.

–  Vi har en förening som heter Gamla SSK, som säljer för oss. Den äldsta är 93 år, sedan finns alla åldrar representerade till 60-årige Anders Eldebrink, fortsätter Robert.

Ordförande i Gamla SSK är Börje Hellqwist, som berättar om en stödförening, vilken bildades redan 1936.

Föreningens uppgift är att uppehålla kontakten och verka för ett gott kamratskap mellan medlemmarna och spelare samt ha en god relation med moderföreningen Södertälje Sportklubb.

– Vi har i dag 240 medlemmar, varav Björn Borg är en av dem. Gemensamt för alla är att de vill vara med och stödja Södertälje SK på något vis. Ett 40-tal är engagerade i försäljningen av Bingolotter och Sverigelotter. Det kanske man inte ska säga högt till er, men vi har även bilbingo, säger Börje och skrattar.

Då vi pratar med honom är det ett jubileum som väntar i BingoLotto och i studion utlovas en höstfest.

– Vi kommer att vara ut på olika försäljningsställen varje dag fram till och med den aktuella dagen. Sedan är det inte så vi enbart gör insatser till exempelvis Uppesittaren eller Påskafton. Vi är aktiva hela året och inför varje program, fortsätter Börje, som gärna vill framhålla tre namn som kämpat extra mycket för att få till fina överskott.

– Göran Lindbom, Anders Johansson och Nils-Gunnar Gustavsson har gjort ett enormt arbete. Precis som vår hedersordförande Arne Norman, 93 år. Riktiga eldsjälar allihop.

VERKSAMHETEN SOM ERBJUDER MER ÄN ISHOCKEY

Förutom ishockey har Södertälje SK även konståkning i sin verksamhet. Som utöver sin egen träning dessutom sköter skridskoskolan i klubben.

Robert Andersson igen:

– Det tar ett fantastiskt ansvar och ger en helt annan dimension i skridskoåkningen. Våra barn– och ungdomar lär sig inte enbart ytter– och innerskär, utan ett betydligt bredare register på isen.

Hockeylaget Södertälje SK under match.Under en träningsmatch, Södertälje SK

Detta är ett exempel på en förening som med hjälp av sin lottförsäljning fått ett enormt tillskott i föreningskassan. Inför uppesittarkvällen kan det vara extra lönsamt. Vill er förening också börja sälja lotter från Folkspel? Kontakta oss nedan så hjälper vi er.