”Handbollen långt fram i fråga om jämställdhet”

måndag 30 augusti 2021

Bara några veckor efter att Jamina Roberts blivit mamma var hon tillbaka på jobbet som handbollsspelare.
– Om jag är en förebild för andra? Det hoppas jag.

Småbarnsmamma och landslagsstjärna

Vårens semifinalserie mot Höör är förbi. Förlusten är historia. Det är dags för Sävehofs tjejer att gå vidare, att titta framåt, ta sig an en ny säsong.
Utanför Partille Arena vräker regnet ned då Jamina Roberts kommer till sin arbetsplats.
– Första träningen efter ledighet, säger landslagsstjärnan.
Som under ledigheten haft extra mycket tid att umgås med lilla charmtrollet, i augusti ettåriga Lou.
Som självklart inneburit ett annat liv, ett pussel tillsammans med sambon och pappan, Emil Berggren, tillika sportchef i klubben.

Jamina Roberts.

Handbollen har kommit långt med jämställdhet

Jamina var tillbaka i träning och spel redan sex veckor efter förlossningen.
– Det är naturligtvis väldigt individuellt och svårt att jämföra graviditeter, men klarar man det fysiskt, har folk som ställer upp och hjälper till med allt runt omkring, är det möjligt. Så var det åtminstone för mig. Jag behöver tillgodose mina behov. Duscha, vila, äta, ladda, men Lou kommer alltid först.

"Om jag är en förebild för andra? Det hoppas jag".

Jamina Roberts

Att vänta med barn till efter karriären var aldrig ett alternativ. Helt enkelt för att Jamina är övertygad om att det hade förkortat karriären, att hon slutat med handboll tidigare än vad hon egentligen önskat.
Sedan tio år tillbaka är hon en förgrundsfigur även i landslaget, i ett förbund som kommit längre än de flesta i fråga om jämställdhet. Ifråga om exempelvis ersättningar, satsningar och förutsättningar.
– Jag tror generellt att herrar tjänar bättre än damer i andra idrotter, skillnaderna är där större och handbollen ligger långt fram i den frågan. Jag tror det beror på en öppenhet mellan oss spelare och förbundet, vi hjälps åt och har förståelse för varandra i frågor rörande jämställdhet. Sedan kan allt bli ännu bättre.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.