Med lite guldkant i Leksand

måndag 03 april 2023

Familjen har sålt lotter från Folkspel i över 30 år. Överskottet ger medlemmarna i Leksands reumatikerförbund möjlighet till såväl vårlunch som räkbåt.

Det finns i dag över en miljon svenskar med reumatism, sjukdomen som i huvudsak drabbar leder, muskler och skelett.

Leksands Reumatikerförening – distrikt Dalarna – är en av 170 ideella föreningar som finns till för att bidra med hjälp och stöd till de som lever med en reumatisk sjukdom. Dessutom anordnar de en rad aktiviteter till sina medlemmar, vilka uppgår till ett 90-tal.

Glada medlemmar i Reumatikerförbundet Leksand

I vår väntar exempelvis den traditionella årstidslunchen, bussresa till Bollnäs och en tur med M/S Gustaf Wasa på Siljan där det serveras rosarökta skaldjur
– Vi står inte för hela kostnaden, men betalar en del av den med de pengar vi tjänar på försäljningen, berättar Maivor, nybliven 80-åring som är ordförande i den lokala föreningen.

De tjänar pengar på att sälja Folkspels lotter

Intäkterna kommer till stor del från Bingolotter och Sverigelotter. Senaste verksamhetsåret kunde de kvittera ut över 71 000 kronor i överskott.
– Det är pengar som betyder jättemycket för oss och som ger möjligheter till lite guldkant på tillvaron, vilket inte minst behövs i de tider som råder.

Lottförsäljningen sköts till stor del av Maivor, numera med hjälp av sonen, Jonny, som tog vid efter faderns bortgång ifjol.

– Min make var med redan från starten (BingoLotto/Folkspel 1991) och sålde under många år för Leksands IF, där vi var ledare för ett tjejlag i fotboll. De kunde faktiskt åka till Spanien på träningsläger för de pengar som tjänades in. Så framgångsrik som Åke var blir vi aldrig, men vi kämpar på varje vecka.

I takt med att Maivor drabbades av sjukdom övergick familjen att sälja till förmån för den lokala reumatikerföreningen.

– Jonny säljer utanför ÖB i Mora, jag finns på Hemköp här i Leksand. Det är viktigt att påpeka att föreningslivet inte enbart handlar om ungdomar och deras idrott, att överskottet har betydelse även för många andra. Vi säljer veckovis med lite större fokus på exempelvis påsk och uppesittarkvällen. Jag uppskattar inte minst Sverigelotten. Det händer att en och annan tackar nej till att köpa en bingolott med hänvisning till att de inte spelar bingo. Då är det väldigt enkelt att istället plocka fram skraplotten.

En och annan lyckoträff har det blivit genom åren.
– Vid två tillfällen har det legat lotter med bilvinster på vårt bord. Tyvärr köpte vi ingen av dem själva, utan de såldes vidare, säger Maivor utan att låta allt för nedslagen.

Det viktiga är, som vi så ofta hör, inte att vinna.
– För oss innebär varje såld lott att vi kan bygga en god ekonomi i föreningen.

Det är en seger i sig för medlemmarna i Leksands Reumatikerförening.

Vill du också stötta Reumatikerförbundet?

Genom att göra ett köp av en digital Sverigelott här kan du hjälpa till att stötta Reumatikerförbundet du också. Allt överskott från köp som görs via knappen nedan går oavkortat till Reumatikerförbundet. Tack för ditt stöd!