Så skapar du en QR-kod gratis

fredag 10 mars 2023

Nu ska vi prata om QR-koder! Här reder vi ut allt du behöver veta om just QR-koden, för antagligen undrar du något kring den eftersom du hamnat här. QR-koder låter svårt men är busenkelt och när du läst klart denna text kommer du veta hur du gör för att själv skapa en QR-kod och vad du kan använda den till. Häng på!

En orange tegelvägg med cykel lutad emot och affisch med QR-kod

Så skapar du en QR-kod gratis

Först och främst behöver du en QR-kodgenerator. Det finns många gratis hemsidor som kan hjälpa dig med det här. Några exempel på sådana hemsidor är qr-code-generator.com, qrstuff.com och unitag.io. Du kan välja den som passar dig bäst (eller prova flera) för att se vilken du tycker är enklast att använda.

Vad kan en QR-kod göra?

När du väl har hittat en QR-kodgenerator är det dags att tänka på vad du vill att QR-koden ska leda till. Det kan vara en hemsida, ditt sociala medier-konto, en PDF-fil eller ja, nästan vad som helst som finns digitalt. Allt du behöver göra är att fylla i rätt information i QR-kodgeneratorns fält och sedan trycka på "Skapa QR-kod". Voilà! Din QR-kod är klar.

Vad använder man QR-koder till?

Så, vad kan du använda QR-koden till? Du kan använda den till allt möjligt roligt. Om du har en hemsida eller blogg kan du lägga QR-koden på dina visitkort eller affischer för att enkelt låta folk besöka din hemsida med en snabb skanning. Om du säljer något kan du använda QR-koden för att visa upp dina produkter på ett mer interaktivt sätt. Det finns inga gränser för vad du kan använda QR-koden till.

En surfplatta som visar Folkspels hemsida och en QR-kod

Vårt bästa tips för QR-koden - sälj lotter!

Självklart kan du sälja lotter för föreningens vinning via QR-kod! Det du behöver göra är att skapa din förenings unika försäljningslänk och sedan välja att koppla den till en QR-kod. När du sedan har din färdiga QR-kod kan du använda den på flera olika sätt, exempelvis:

  1. Skriv ut QR-koden och sätt upp den på platser där folk ofta rör sig, som exempelvis i cafeterian eller kiosken. Skriv gärna varför man ska stötta er förening med ett lottköp också, så att folk väljer att skanna koden och genomföra köpet.
  2. Ta en skärmdump på QR-koden och spara den på din mobil. Då har du alltid har en digital försäljningsmöjlighet redo när tillfället uppstår.
  3. Placera en lapp under bilars vindrutetorkare med er QR-kod under relevanta evenemang och happenings och be om stöttning för er klubb.
  4. Ge QR-koden till personer i din närhet som vill stödja er förening, då har de alltid har den nära till hands och kan enkelt stödja föreningen när andan faller på.

Nu när du vet hur man skapar en QR-kod är det dags att börja leka och experimentera med det här roliga verktyget. Vi hoppas att vi gjort det här tillräckligt enkelt för att du ska vilja prova det själv. Lycka till!