lördag 28 januari 2023

Forskningen som räddar liv på barn

Hon vet vad överskottet från Sverigelotter har för betydelse.

– Tack vare forskningspengar överlevde mitt barnbarn, säger Monica Axelsson i småländska Rörvik.

sverigelotten-monika-folkspel-819x478.jpg

2014 föddes Inez med ett halvt hjärta. Fyra operationer senare (Lunds Universitetssjukhus) mår hon bra och går i andra klass, precis som alla jämnåriga.

Det som drabbade ett barnbarn fick en farmor att såväl reagera som agera. Monica engagerade sig i Hjärtebarnsfonden och bestämde sig för att bidra med att samla in pengar till den livsviktiga organisationen. I snart tio år har hon sålt Sverigelotter från Folkspel, där överskottet gått tillbaka till Hjärtebarnsfonden.

– Varje dag föds sex barn med någon form av hjärtproblem och det är av största vikt att forskningen hela tiden går framåt, det räddar liv på barn. Till det behövs hela tiden mer resurser.

Och eldsjälar som Monica. Som enträget och med gott humör uppvaktar de boende i Rörvik, beläget norr om Växjö och söder om Jönköping, mitt i Småland. Inte minst inför och i samband med hjärtemånaden februari och Alla Hjärtans Dag, som infaller 14 februari varje år.

– Jag tror det gick åt uppemot 300 lotter sista året innan pandemin. Förhoppningsvis går det lika bra i år. Jag har dock inte sålt någon högvinst vad jag vet. Å andra sidan är varje såld lott en vinst för forskningen kring barn som föds med hjärtfel.

Några stora mötesplatser, som exempelvis köpcenter, finns inte att tillgå på orten.

– Nä, du, här finns bara 350 hushåll, så sådana förutsättningar har vi inte. Jag säljer i samband med trivselkvällar, andra sammankomster, bussresor och julmarknader. Lotterna brukar gå åt som smör i solsken.

Bara under senaste verksamhetsåret för Folkspel tjänade Hjärtebarnsfonden över 2,5 miljoner kronor genom att lokala föreningar runt om i landet sålde framförallt Sverigelotter.

– Sedan har vi även en del annat som genererar pengar. Jag säljer exempelvis även armband, kylskåpsmagneter och böcker, allt som drar in pengar.

Monica har ett säljknep som är överlägset alla andra.
– Prata om och förklara ändamålet. Det är inte svårare än så.

I dag är den småländska eldsjälen en aktiv pensionär.
– Jag arbetade som kontorist i många år, men utbildade mig senare till undersköterska och jobbade med vuxna på, bland annat på avdelningen dit patienter kom efter att de varit på hjärtmottagningen på Värnamo Sjukhus. Det är något helt annat och mycket jobbigare att se ett litet barn med hjärtproblem.

Vill du också stötta Hjärtebarnsfonden? Köp en digital Sverigelott här!