Årets Specialpris

torsdag 03 september 2020

Årets Specialpris 2020 - Jonathan Hedström

Jonathan Hedström, före detta NHL-spelare i hockey.

Motivering:

”Jonathan får ta emot utmärkelsen Årets Specialpris från Expressen och Folkspel för det mod han visat efter elitkarriären som ishockeyspelare. Detta genom att förmedla sin historia om ett liv många unga drömmer om, men som ibland är långt ifrån en sund tillvaro.

Det som handlar om lögner, förnekelse, tvångsbeteende, tappad kontroll, psykisk misshandel och om att till varje pris komma till spel.

Det som handlar om att sätta på sig en mask, om att aldrig visa sårbarhet, att alltid leva upp till den hårda killen som både gav och tog.

Jonathan får Årets Specialpris för att han i dag vågar berätta, för att hjälpa andra, för att motverka de osunda ideal och djupt rotade normer som också är en del av elitidrott. Detta genom att dela med sig av sina erfarenheter till unga ishockeyspelare, föreningslivet, skolor och företag.

Genom att stå upp. För sig själv och andra.”

Årets Specialpris 2019 - Loui Sand 

Loui Sand, före detta landslagstjärna i handboll.

Motivering:

”I flera år har han varit mycket aktiv i samhällsfrågor på sociala medier där han har argumenterat för jämställdhet och med ord bekämpat orättvisor. En medmänniska - som alltid tagit kampen - mot dem som finner mening i att få utlopp för rasistiska och extremistiska åsikter.
Trots massor av personliga påhopp har han med styrka kämpat vidare. Samtidigt har han gått en inre match med sig själv, där han har sökt sin egen identitet.
Att som människa våga visa sitt riktiga jag kräver stort mod. Att dessutom - som idrottsstjärna - öppet stå emot orättvisor och rasism har gjort honom till en viktig och sann förebild.