Nu betalar världsstjärnan tillbaka

måndag 30 augusti 2021

Det blir en del fotboll varje vecka. Som deltidsanställd på förbundet, med en 50-procentig tjänst i FoC Farsta – och i rollen som ideell ledare för F10 och P08.
– Det är en lyx att få jobba med min hobby och att få vara med mina barn på deras fritid, säger Victoria Sandell (tidigare Svensson).

En framgångsrik fotbollskarriär

Meritlistan är onekligen lång. Få kan matcha vad Victoria Sandell uppnått som aktiv fotbollsspelare. VM-silver, EM-brons, tre gånger olympisk deltagare, fyra SM-guld, 68 mål på 166 landskamper, tvåfaldig vinnare av Diamantbollen, utsedd till VM:s näst bästa spelare 2003, för att nämna en del.
Sedan 2009 ligger dock de aktiva fotbollsdojorna på hyllan. Istället är det ”pay-back-time” till en idrott ”Vickan” älskat i hela sitt liv. Från de första stegen i Gällstads pojklag, till Grönahögs IK (tre mil utanför Ulricehamn), i Jitex, Älvsjö AIK, Djurgården/Älvsjö och inte minst på den internationella scenen.
– Klart man vill ge tillbaka till fotbollen och vad den gett mig. Sedan har jag den stora förmånen att arbeta i olika delar. Med utbildning på elitnivå om jag ser till min tjänst på förbundet, med bredd och projekt för att locka fler utövare i Farsta samt att vara ledare för dottern Saga i F10 och sonen Olle i P08, säger hon och fortsätter:
– För mig hänger det dessutom ihop. Utan bredd har vi ingen elit. Att sedan hela familjen gillar fotboll är givetvis ingen nackdel, även om det också för oss måste finnas en balans i livet.

"Klart man vill ge tillbaka till fotbollen och vad den gett mig".

Victoria Sandell

Victoria Sandells eldsjälar

Som för alla barn– och ungdomar i föreningslivet fanns det eldsjälar som betydde lite extra då Victoria växte upp.
– Det finns flera, men ska jag nämna några måste det bli mamma och pappa. Som de ställde upp med allt från att tvätta kläder till att skjutsa mig precis överallt.

Victora Sandell tränar fotboll.

Då Victoria är ute i skolor för att propagera för världens största idrott och att inspirera till hälsosam rörelse kommer det ibland frågor om hon spelat för de där största klubbarna i Europa, typ Barcelona.
Så är icke fallet. Helt beroende på att de riktigt stora inte hade verksamhet för damer för ett tiotal år sedan. Istället var det allsvenskan som utöver proffsligan i USA var hetast på den tiden.
– På hemmaplan är jag mest stolt över mina fyra SM-guld med Älvsjö AIK och Djurgården/Älvsjö. Sedan var det meningen att jag skulle till den amerikanska ligan. Pia Sundhage tränade Philadelphia Charges och ville att jag skulle komma över.
Blågul byråkrati stod i vägen den gången.
Hennes främsta år i karriären, 2003, gav även ett erbjudande om att skriva kontrakt med den italienska herrklubben Perugia i Serie A, som dock stannade vid en seriös diskussion.
I dag handlar fotbollslivet om betydligt mer handling än ord.

Läs mer om våra lotter och hur du kan stötta föreningslivet.