”Det värmer att vi kan bidra”

fredag 01 oktober 2021

Vanligt är att vi på ideella Folkspel förknippas med idrottsrörelsen. Men vi finns även till för andra organisationer som bidrar med en enorm samhällsnytta. Som Rädda Barnen och deras kampanj Stopp! Min Kropp!

Två barn i idrottshall

Riksidrottsförbundet – med alla föreningar – är givetvis den största av våra 72 medlemmar. Sedan finns det även livsviktiga organisationer som exempelvis Riksförbundet HjärtLung och Bröstcancerförbundet bland våra medlemmar. Där återfinns även Rädda Barnen som har i uppgift att varje dag göra världen bättre för barn.

Under sista veckan i september hade de extra fokus på kampanjen Stopp! Min Kropp!, om att upplysa och det våld och sexuella övergrepp som dessvärre sker alltför ofta mot barn, att vägleda föräldrar och andra viktiga vuxna med tips och råd om hur man kan prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. 

Veckan erbjöd exempelvis digitala seminarier för vuxna. Dessutom var en dag anpassad till föreningslivet. För oss på Folkspel var och är det en självklarhet att vara med och stödja en sådan angelägenhet. I det här sammanhanget bland annat genom att visa stöd via ett antal profiler.

Tack till Anna Haag, Isabelle Gulldén, Ida Björnstad, Sofie Skoog och Kim Amb, för att nämna några, som alla hjälpt till genom att sprida ett mycket viktigt budskap.

Tack även till Rädda Barnen som uppskattar vår delaktighet och som på Linkedin skrev: Tack till Ideella Folkspel, som genom överskottet från Bingolotter och Sverigelotter stöttar vårt arbete för en trygg och meningsfull fritid för barn i Sverige, och ser till att fler får kännedom om "Stopp! Min Kropp!".

Det värmer att vi kan bidra till ett så viktigt projekt.

Ungdomsbarometern är ett analysföretag som under 30 år specialiserat sig på områden som påverkas av vad den unga generationen (15–24 år) tycker, tänker och gör.

Nyligen har de – tillsammans med Riksidrottsförbundet – presenterat en rapport om vilka fysiska aktiviteter som påbörjats under pandemin. Undersökningen – som gjordes förra hösten – grundar sig på intervjuer med drygt 3 500 ungdomar.

Glädjande då det handlar om träningstillfällen är att de ligger kvar på samma nivå som innan ett virus förändrade hela världen med de konsekvenser det innebar i form av stängda verksamheter, inställda träningar, tävlingar och matcher. Det är utmärkt.

Samma undersökning säger dessutom att det i allt större utsträckning väljs individuella aktiviteter, som ofta ligger utanför föreningslivet.

Finns det en fara i det?

Låt vara att padel – toppar listan bland tjejer och killar då det handlar om att välja nya aktiviteter – sedan i våras invalt i Riksidrottsförbundet, vilket på sikt kommer att skapa nya föreningar.

Bakom den nya popsporten följer dock aktiviteter som gym, joggning, yoga och promenader. Jag vill med skärpa meddela att all form av rörelse är av godo och livsviktig, inte minst hos vår unga generation. Bara så att ingen tror något annat.

Det är naturligtvis oerhört positivt att ungdomar ser vikten av att röra på sig, att träna, att se om sitt fysiska välbefinnande. Däremot hoppas jag inte det i en förlängning drabbar föreningslivet, att unga flickor och pojkar uteslutande väljer att träna på egen hand framför den föreningsverksamhet som erbjuder så mycket annat än just den fysiska aktiviteten.

Gemenskap, glädjen tillsammans med andra, ansvarstagande, vänner för livet. Det är bitar som kanske inte finns med på den egna joggingturen eller i gymmet.

 

padeltennis-folkspel-819x478.jpgTopp 10 nya aktiviteter 2020:

  1. Padel – 21 procent.
  2. Gym/styrketräning – 21 procent.
  3. Löpning/Joggning – 14 procent.
  4. Yoga – 12 procent.
  5. Promenader – 12 procent.
  6. Fotboll – 8 procent.
  7. Golf – 8 procent.
  8. Gruppträning – 7 procent.
  9. Dans – 7 procent.
  10. 10: Klättring – 6 procent.