”Därför kan man inte sitta lottlös”

fredag 22 oktober 2021

”Sitt inte lottlös” – en uppmaning från oss på Folkspel och BingoLotto som jag tror många känner igen och dessutom efterföljt. Hur annars förklara att föreningslivet i vårt land tjänat över 17 miljarder sedan 1991? Klart det är 30 år som måste firas.

Bingolotto firar 30 år.

En lördag i oktober för 30 år sedan var det rikspremiär i TV4 för ett program och en företeelse som skulle visa sig helt unik.
För de som önskade något helt nytt i rutan.
För de som uppskattade spänning och underhållning.
För det föreningsliv som de flesta av oss på ett eller annat vis har eller haft ett förhållande till.
Den idé som Gert Eklund utvecklat var genial. Kommer inte folk till bingon tar vi bingon till folket.
Till vardagsrummet.
Till skönt insuttna soffan.
Till familjegemenskapen.
Vi ska heller aldrig glömma bort att det finns många ensamma människor runt omkring oss och för vilka vi blivit en vän i veckan, inför julen, på nyår, påsk och i år även i samband med midsommar.
Dessutom – smartast av allt – i upplägget fanns att vartenda öre i överskott skulle tillbaka till säljande föreningar och organisationer, till en folkrörelse i stort behov av inkomster. Det har blivit några kronor sedan Leif ”Loket” Olsson hälsade tittare och gäster välkomna den där oktoberlördagen.
Som sagt, över 17 miljarder.

Hur många fotbollar, västar, innebandymål och istider har det räckt till?
Vad har det haft för påverkan kring livsviktig forskning av cancer och hjärtlungsjukdomar?
Jag hoppas det gett ökade möjligheter till olika verksamheter och den gemenskap det innebär och därmed till en förbättrad fysisk och psykisk hälsa.

Vi på Folkspel är ödmjukt medvetna om att de ekonomiska förutsättningar vi erbjuder – genom försäljning av våra lotter – inte räcker till vår största samhällsnytta, men vi vet att det gör skillnad, att det bidrar till ett bättre Sverige. Det är vår största drivkraft.
Möjligen kan inte speciellt många 30-åringar stoltsera med liknande meriter på sitt cv. Det kan dock BingoLotto.

Ett så unikt födelsedagsbarn måste naturligtvis firas ordentligt. Det gör vi kommande lördag i TV4 med start 20.00 och fram till 23.30.
Med de hetaste artisterna från 1991 som nu framför samma hits som då.
Med många miljonvinster.
Med inbjudna programledare som varit med på resan.
Med ett tydligt avstamp mot 30 nya och framgångsrika år.
Allt i syfte att stärka ett föreningsliv som behöver oss lika mycket som vi behöver det. Just därför kan man inte sitta lottlös.