Värt mer än dubbla guld

fredag 18 februari 2022

Nils Van Der Poel åker skridskor

Vad är egentligen ett olympiskt guld värt? Och då avser jag inte i första hand kronor och ören. Hoppas och tror landets skridskoföreningar ser det enorma värde som Nils van der Poel lagt grunden till.

 

Spelen i Kina börjar närma sig slutet. Det ser ut att bli det framgångsrikaste någonsin för svensk vintersport. Alla blågula medaljer är givetvis värda den största respekt.

Ska dock inte hymla med att de nästan utomjordiska prestationer som Nils van der Poel utförde känns extra varmt i hjärtat.

Varför?

Egentligen räcker bragderna denne stod för som förklaring.

Sedan finns det ett ytterligare parametrar som påverkar mina känslor.

 

Staden.

Jag är en äkta trollhättebo och tillåter mig att bli en aning provinsiell. Det Nils svarat för är givetvis den bästa PR Trollhättan kan få. Han har visat att det går att bli bäst i världen oavsett varifrån man kommer. Vi pratar dessutom om en stad som gjort sig ökänd för ideliga bilbränder och en ohygglig skoltragedi.

En 25-åring har visat att det finns andra vägar att ta.

 

Föreningen.

SK Trollhättan är en av många idrottsföreningar i min stad. Med begränsade resurser gör det ett fantastiskt arbete med barn– och ungdomar i Slättbergshallen. Med Nils framgångar hoppas jag att klubben har en ljus framtid. Vet vilken stöttning unge herr van der Poel haft av fantastiska ledare och jordnära eldsjälar. Jag är övertygad om att han delar sina dubbla guld med många i skridskoklubben och att det är det som glädjer honom mest. Likaså kan jag mycket väl se Nils som en liknande eldsjäl i en förening om ett antal år. Med sin genuina inställning till livet i stort vet han vad det betyder för andra.

 

Framtiden.

Jag hoppas också att förbundet och andra skridskoföreningar tar tillvara på den boom som borde vara självklar ett bra tag framöver. Kanske likt den effekt Björn Borg hade på svensk tennis en gång i tiden. Några år efter dennes framgångar ”ägde” Sverige världens baslinjer. Likadant med Stenmark. Hur många började inte att åka utför efter ”Stenis” uppvisningar i pister och hang?

En stor del av dagens unga generation har förmodligen aldrig noterat att det tävlas i 10 000 meter på skridsko i en tajt kroppsstrumpa.

Nu vet många av dem.

Det är värt mycket mer än dubbla guld och kan inspirera unga tjejer och killar till en idrott de inte visste fanns.

Någonstans landar mitt resonemang ovan i det vi gör på Folkspel, vårt DNA, anledningen till vår existens och varför vi finns till.

Att främja vårt föreningsliv som bidrar med den största samhällsnytta som finns. Som står för inkludering, integration, en godare folkhälsa.

Det är naturligtvis underbart att framför TV:n jubla och känna stolthet över alla svenska framgångar, men det absolut viktigaste i dessa ögonblick är att de inspirerar andra att hitta sitt föreningsliv och sin fritid och att vi alla förstår betydelsen av ledare och eldsjälar.

Mitt resonemang ovan landar egentligen i det vi på Folkspel står för och varför vi finns till. Exempelvis genom följande insatser:

 

Överskottet:

17 miljarder sedan starten av Folkspel och BingoLotto 1991. 352 miljoner enbart senaste verksamhetsåret.

Vi vet med ödmjukhet att vårt överskott inte finansierar hela föreningslivet, men vi är också övertygade om att summan är så stor att den verkligen gör skillnad. I dag ser vi att många – från en välkänd hamburgerkedja till stor byggaktör – kommunicerar ut att de stöttar vår största folkrörelse. Det som skiljer oss är att vi ger allt tillbaka till landets föreningar, vilket vi har förmånen att kunna som en ideell organisation utan privata ägarintressen.

 

Årets Eldsjäl:

Ett evenemang som vi stått bakom sedan 2008. Syftet är helt enkelt att ge de vardagshjältar den uppmärksamhet de verkligen förtjänar. Utan alla frivilliga insatser skulle vårt samhälle helt enkelt må ännu sämre än vad det gör i dag och vi måste verkligen göra allt för att de ska känna sig uppskattade och förstå hur viktiga de är.

 

Eldsjäl 2.0:

Utbildning av ledare som genomförs tillsammans med Riksidrottsförbundet. Ett projekt för att stimulera unga tjejer och killar i åldern 18–25, vilka önskar förkovra sig i sina roller som ledare. Vi vet att de kanske är viktigare än någonsin då föreningslivet ska återhämta sig efter en två år lång pandemi där numerären av ideella krafter minskat.

 

Den trenden måste vi vända.

För vårt unika och breda föreningslivs skull.

Om vi ska få medaljer även i framtiden.

 

Läs om finalisterna i kategori Idrottsförening till Årets Eldsjäl.