Ett år av djup saknad

torsdag 01 april 2021

Det sägs att tiden går fort då vi har trevligt. Åtminstone har undertecknad tyvärr noterat att den även gör det under trista omständigheter. Däremot önskas ni förstås alla en Glad Påsk. 

 

Det har gått ett drygt år sedan WHO deklarerade att spridningen av ett nytt virus är en pandemi. Samma dag, 11 mars, kom även beskedet att den första personen i Sverige avlidit i covid 19.

Med tanke på allt vi inte haft möjlighet att göra sedan dess och allt det där vi fortfarande längtar efter, är det en märklig känsla att tiden gått så fort.

Det ska den väl bara göra då vi trivs, har kul, mår bra? Inte efter ett år som till stora delar bestått av saknad efter en helt vanlig vardag.

”Det finns mycket vi ska ta med oss från rådande kris” – så löd rubriken på min blogg inför påskhelgen 2020.

Den gäller även då det är dags för samma högtid ett år senare.

Vi är i ännu högre grad medvetna om hur fantastisk och välbehövd vår sjukvårdspersonal är.

Vi är många fler som i idag – i ännu högre grad – förstått att ett arbete är mer än att tjäna ihop till sin inkomst, till sitt liv och leverne. Betydelsen av att ingå i ett socialt sammanhang ska och får aldrig underskattas.

Vi inser inte minst nu hur viktigt det föreningsliv – som vi tidigare tagit för ganska givet – är. Hur påtaglig saknaden av träningar, matcher, cuper, förekomster, publika arrangemang, fysiska möten och allt annat som ingår varit.

Barn spelar fotboll.

De insikter och konsekvenser från mitt håll som fanns då gäller även i dag, drygt ett år senare.

16 mars tog Folkspel beslut om att arbeta hemifrån åtminstone två veckor framåt. Det var den omedelbara reaktionen, samtidigt som många andra bunkrades toapapper och konserver i en omfattning som snabbt tömde butikshyllorna.

Min förhoppning var till en början att det här skulle gå över någorlunda fort.

Detta skrivs som sagt över ett år senare och situationen är densamma.

Alldeles för många lämnar oss nära och kära, smittspridningen ökar, tomma läktare ekar och fredagskön till invanda köpvanor bara växer.

För det föreningsliv vi på ideella Folkspel företräder är situationen på många håll fortsatt oroväckande.

I min lokaltidning, TT-ELA, läser jag om den nedåtgående och dystra trend som breder ut sig bland unga idrottsutövare. Exempelvis sjönk antalet deltagartillfällen i åldersgruppen 7–25 år med 17,6 procent från 2019 till 2020. Vi ska komma ihåg att det inte handlar om en ung generation som fastnat för andra fritidsaktiviteter, utan att det beror på restriktioner, stängda hallar och kraftigt försämrade förutsättningar. Inte minst har inomhussporterna tagit stryk. I det stora sammanhanget är naturligtvis taekwondo en mindre aktör då det handlar om utövare. Just därför gör det extra ont att höra föreningen Kumgang i Trollhättan berätta att det inte startas någon nybörjarklass överhuvudtaget den här säsongen.

Om handsprit, social (osocial kanske är ett bättre ord…) distans, Anders Tegnell och hemmakarantän vid minsta sjuksymtom, var vad vi ställde vårt hopp till då är det ett vaccins påverkan som skänker den största trösten och framtidstron idag. 

Kom också ihåg att tiden kan gå fort även i dystra perioder.

Dagarna till att det här kommer att vara över är betydligt färre än för ett år sen.

Glad Påsk på er alla.

påsk folkspel